Sockerbetor Stuka
En svenskspråkigt odlingsdag för sockerbetor ordnas 8.2. Från SLC hoppas man på intresse från hela Svenskfinland. ARKIVFOTO
Jordbruk SLC

Delta i svenskspråkig
odlingsdag för sockerbetor 8.2

En svenskspråkig odlingsdag för sockerbetor ordnas virtuellt måndagen 8 februari kl 9-11. Under tillfället diskuteras bland annat sockermarknaden, odlingssäsongen 2021, intressebevakning och odlingsteknik.

Sucros letar kontinuerligt efter nya kontraktsodlare, och nu skulle det vara ett ypperligt tillfälle att få igång odlingen i hela Svenskfinland, säger Sebastian Sohlberg, sockerbetsodlare och ordförande för SLC:s sockerbetsutskott. Sohlberg står för en av talturerna under den virtuella odlingsdagen för sockerbetor.

– I Österbotten och Åland har man kommit längre i planeringen kring sockerbetsodling. Vi vill gärna få igång odlingen också i Nyland och Åboland, säger Sohlberg.

För odlare som funderat på sockerbetsodling rekommenderar Sohlberg att man kontaktar andra likasinnade i trakten.

– Det är enklare att komma igång med odlingen av sockerbetor än de flesta andra grödor eftersom odlingen långt går ut på samarbete. Man behöver inte skaffa dyra maskiner utan allt från sådd till skörd kan göras på entreprenad.

Tack vare samarbete kan också små arealer användas för sockerbetsodling.

– Man kan välja lämpliga arealer och samarbeta med grannar som också har intresse för sockerbetsodling och tillsammans få ihop en fungerande helhet. Det är ganska få grödor som ger den friheten.

Odlingskontrakt och marknadsläge

Under odlartillfället berättas mera om odlingskontrakt och marknadsläget. Sockerbetan är en förhållandevis lönsam gröda där odlaren själv kan påverka resultatet.

Nyligen kom också beslutet om att det produktionskopplade stödet för sockerbetor höjs med cirka 50 euro per hektar för 2021.

– Med egna insatser kan du höja på intäkterna, faktorer som renhet, stukningskunskap och skörd ger tillskott i likviden.

Sockerhalten som drivs av växtföljd och ditt lokala klimat ger ett stort mervärde när de lyckas, säger Sohlberg.

– Höjs sockerhalten från grundprocenten 16 till 17 procent så får du 2,34 euro till per ton på likviden. Speciellt kustnära trakter kan ha en bra utväxling på sockerhalten.

Odlartillfället hålls över Teams, och programmet och anslutningslänken hittas här.