Poststrejkens inverkan på Livsmedelsverkets verksamhet

Poststrejken har vissa verkningar som Livsmedelsverkets kunder och samarbetspartner har skäl att beakta.

Hygienpass kräver nästa år ett godkänt hygienpasstest

Hygienpasset kommer från och med den 1 januari 2020, när livsmedelslagen (23/2006) ändras, inte att fås på basis av en lämplig examen eller utbildning inom livsmedelsbranschen. I fortsättningen krävs ett godkänt hygienpasstest.

Poststrejkens inverkan på Lantmäteriverkets tjänster

Poststrejken kan försena ankomsten av ansökningar och tilläggsutredningar som kunder skickat per post till Lantmäteriverket. Lantmäteriverket rekommenderar att särskilt brådskande ansökningar skickas per e-post eller via Lantmäteriverkets e-tjänst.

Kinas grispriser fortsätter att stiga

Grisproducenterna i stora delar av världen siktar på mer export till Kina. Den kinesiska grissektorn är hårt drabbad efter svinpestepidemin och priset på importerad vara stiger. Det gäller att smida medan järnet är varmt, uppmanar amerikanska konsulter.

SLC - 34561184 1847694185296733 5545176157822910464 O
Danmark tar storslam på Kinas grismarknad

Den danska slakterikoncernen Danish Crown ska exportera griskött till ett värde av minst 100 miljoner US-dollar till den kinesiska livsmedelskoncernen Cofco Meat Holdings. Parterna slöt senaste vecka ett omfattande avtal om handeln.

Kompensationsersättningens restbelopp och nationella åkerstöd betalas ut i början av december

Från och med 5.12 betalar Livsmedelsverket ut kompensationsersättningens restbelopp och de nationella åkerstöden.

Finn Angus i konkurs

Andelslaget Finn Angus har lämnat in konkursansökan under förra veckan efter långt övervägande, meddelar styrelsen för andelslaget.

Jussi-Pekka Rantanen blir chef för LPA:s pensionsenhet

Till chef för LPA:s pensionsenhet har utnämnts juris kandidat Jussi-Pekka Rantanen.

SLC - Potatislager
Potatislagren krympte i Södra Österbotten på grund av torka och frost

I mitten av oktober uppgick mat- och livsmedelsindustripotatisen i gårdarnas lager till 203 miljoner kilo, varav matpotatis utgjorde 167 miljoner kilo. Den totala lagervolymen av potatis var närmare 10 och av matpotatis drygt 7 miljoner kilo större än i oktober 2018, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Lokaalmote2
ÖSP:s lokalavdelningar börjar ordna höstträffar

Lokalavdelningarna av ÖSP har inlett ordnandet av intressanta höstträffar. Först ut i måndags var Kronoby, Nedervetil, Terjärv och Karleby lokalavdelningar. Temat för träffen var biogas.

Banklandskapet i Åboland och skärgården ritas om

Aktia meddelade i början av veckan att man slår samman 18 kontor runt om i Svenskfinland. Från en del orter försvinner bankkontoren helt och hållet. I Åboland berörs kontoren på Houtskär, Nagu, Korpo och Kimitoön. Samtidigt finns det ändå banker i regionen som simmar motströms och satsar på närvaro och kunnande inom jord- och skogsbruksbranschen.

SLC - Tos
TOS-avgiften: Inhemskt förädlingsarbete har ökat skördarna

För att försäkra framtiden för den inhemska växtförädlingen är det igen dags att se över TOS-avgiften. De senaste åren har de inhemska spannmålsskördarna ökat stadigt tack vare förädlingsarbete, men för att effektivera arbetet hoppas växtförädlingsbranschen på grönt ljus för genredigering också inom EU.