Jordbruk Globalt Marknad

Rysk exporttull kan
bli dyr för bönderna

I medlet av februari inför Ryssland en exporttull på 25 euro per ton för vete. Enligt planerna fördubblas skatten ytterligare från den första mars. Tullen beräknas kosta producenterna 1,4 miljarder euro i form av förlorad omsättning.

De ryska matpriserna har stigit och lagren av spannmål är begränsade. För att trygga en inhemsk försörjning till måttliga priser har regeringen i Moskva fastslagit exporttullar för vete och andra spannmålsslag.

Därmed ska exporten av vete i medlet av februari beläggas med en tull på 25 euro per ton. Två veckor senare fördubblas tullen till 50 euro per ton. I medlet av mars införs en tullavgift på 15 euro per ton för exportmajs och 10 euro per ton för korn.

Enligt det oberoende analysinstitutet Sovecon torde åtgärderna bli dyra för de inhemska producenterna. Sovecon kalkylerar kostnaden för det sammanlagda bortfallet till hela 1,4 miljarder euro.

I gengäld torde de statliga intäkterna inte hämta in mer än 320 miljoner euro i statskassan. Tyska bankanalytiker utgår ändå från att den nya tullavgiften fyller sin uppgift så att den ryska exporten kan begränsas.

Omvänt torde detta öka exportchanserna för europeiska veteleveranser. Beredskapen till export från USA har samtidigt avtagit, eftersom de amerikanska farmarna har sått ovanligt små arealer av höstsäd. Soja och majs lönar sig bättre.