Sommaraavverkningar 1 A Webben

Greger Eriksson styr skördaren i Alaspää i norra Tenala, en av många avverkningar som inte kunde göras under vinterns menföre.
Skogsbruk Tema

Äntligen drägliga förhållanden

Nu avverkas det för fullt. Men den usla vintern gör att avverkningen i år blir mindre än normalt, konstaterar Skogsrevirets Peter Lindholm.

– Vi var här och kollade ett par gånger i vintras, men då höll marken inte för avverkning. Virket ska över en åker och det är dessutom brant i terrängen. Men det hade inte krävts mycket vinter för att ett sådant här ställe skulle ha gått att avverka.

Det är torsdag förmiddag i början av juni. Greger Eriksson avverkar i en grandominerad blandskog i Alaspää i norra Tenala. Han satte sig i skördaren kvart över fyra i morse.

– Det är trevligt att jobba på sommaren då det är ljust redan klockan fyra. Och nu är det rätt drägliga förhållanden då det har torkat upp.

Annat var det under den tjällösa vintern. Sedan kom våren. Det började torka upp, konstaterar Eriksson, men sedan kom det mer regn och kyla.

Det var den sämsta vintern han upplevt, och då har han jobbat med skog sedan 1980. Antalet avverkningar var minimalt.

Eriksson sålde sin maskin i början av oktober, och är redan halvt i pension. Så honom gick det ingen större nöd på. Värre är det för entreprenören som han kör för.

– Det är ett stort ekonomiskt bortfall. Det handlar inte bara om vädret, utan det är dessutom lite lågkonjuktur ovanpå det.

Kan inte vänta på vinter Skogen i Alaspää ägs av en medlem i skogsvårdsföreningen Skogsreviret. Revirinstruktör Peter Lindholm, med Kimitoön och en del av Tenala som sitt distrikt, beskriver vintern som en av de värsta han upplevt, med menföre från november till april.

– Entreprenörerna har tvingats stå hemma mycket i vinter. Men efter hand som det torkat upp har det tagit fart igen. Juni till augusti brukar ha det bästa drivningsföret här på sydkusten, och man kan inte längre vänta på en bra vinter ifall den kommer bara vart femte år.

Men den dåliga vintern betyder förstås att en del måste vänta med att få sin skog avverkad. Skogsägarna har förståelse för det, säger Lindholm.

– Även om man med dagens maskiner nog får ut virket ur skogen så vill man ju inte köra sönder den heller. Då är det bättre att skjuta upp avverkningen. Är det fall där ägaren är i behov av inkomster får man försöka sköta det med förskott.

Av de 400–500 kubik som avverkas i Alaspää går det mesta av massaveden till Metsä Group. En del gran- och tallstock går till Westas, medan överrutten gran och asp går till Nyved.

Sommaravverkningar 2 Webben
Revirinstruktör Peter Lindholm (till vänster) och skogsmaskinföraren Greger Eriksson konstaterar att det här året varit väldigt speciellt.

Sågarna i gång

Lindholm säger att coronan ännu inte påverkat Skogsrevirets verksamhet så mycket. Det är tills vidare okej sug på marknaden, även om det nog skett en tydlig nedgång i exporten främst av sågade varor.

Men industrin har försökt anpassa sig till läget.

– Nytt för i sommar är att sågarna är i gång lite olika tider. Tidigare hade alla stängt i juli. Nu har en del stängt i juni och andra i juli, så verksamheten kan hållas i gång.

Lindholm säger att Skogsreviret nog kommer att avverka mindre än normalt i år på grund av den dåliga vintern.

Men föreningen jobbar också med mycket annat, bland annat plantering. På Kimitoön och i Tenala kunde man köra i gång med planteringen redan i början av april. Plantskogsröjningarna har i år pågått utan uppehåll hela vintern.

– Planteringen började tidigt i år. Vi har hållit på med den i två månader, men planterar nog trots det inte mer än normala år.

Nytt för Kimitoön är drivningsverksamheten, men det tar en tid innan folk får upp ögonen för den möjligheten.

Skogsreviret utvidgade sin verksamhet till Kimitoön i början av 2019, då Kimitonejdens skogsvårdsförening upplöstes.