Havregodsling 1 Webben
I en ekologiskt havreåker i Toby, Korsholm pågår ett gödselförsök under årets odlingssäsong. Bättre kvantitet och kvalitet på skörden eftersträvas, säger EkoNu! 3.0-projektledaren Ann-Sofi Ljungqvist och Ulrika Wikman, växtodlingsrådgivare på Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.
Jordbruk Tema

Gödselförsök i ekohavrefält

På gränsen mellan Korsholmsbyarna Toby och Torrvik pågår ett gödselförsök på en demonstrationsodling i EkoNu! 3.0-projektets regi. Ambitionen är att öka ekohavre- och ekokornskördar, förbättra kvaliteten och informera ekoproducenter om organiska gödselmedels effekter.

Ekologiska havre- och kornfält i Toby, Korsholm har rollen som en österbottnisk demonstrationsodling i år. Genom tillsättning av organisk gödsel på försöksrutor undersöker projektet EkoNu! 3.0 om skördarna kan förbättras både mängdmässigt och kvalitativt.

I samband med vårsådden i den ekologiska jordbrukaren Jonas Padas sädesfält tillsattes organisk gödsel, framför allt av märket Ecolan Agra, i försöksrutor på ett cirka 150 meter långt såningsområde.

Det handlar främst om odling av ekologisk havre, men delvis också om ekologiskt korn.

– Resultatet i försöksrutorna jämförs med tillväxten i andra rutor där det har tillsatts mindre mängder gödselmängder. Det finns också en nollruta där det inte har gödslats alls, säger Ulrika Wikman, växtodlingsrådgivare på Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.

Ambitionen är att jämföra resultat från de olika rutorna och göra olika analyser.

Målet är bland annat att kunna förbättra skördarna både mängdmässigt och kvalitativt i de berörda fälten samt förmedla information till ekologiska producenter om effekterna av olika gödselmedel.

– Den här gången satsar vi på någonting som kompletterar den demonstrationsodling som görs i andra delar av Finland, säger Ann-Sofi Ljungqvist, projektledare för EkoNu! 3.0.

Undersökning av planttäthet och olika växtanalyser

Det ekologiska gödselförsöket i Korsholm är det första i sitt slag i Österbotten. Fröet till projektet såddes när det gjordes en utvärdering inom EkoNu! hösten 2018. Det konstaterades att det fanns intresse för en demonstrationsodling på ekologisk jordbruksmark i Österbotten.

Tidigare hade liknande satsningar och sortförsök utförts i EkoNu!-projektets regi i Östnyland.

– På ett Greppa Marknaden-seminarium lade en österbottnisk producent fram ett önskemål om en demonstrationsodling i landskapet. I januari hade vi ett möte där några ekologiska producenter samt medlemmar från ÖSP:s ekoutskott och Svenska Österbottens ekologiska förening deltog. Jonas Pada erbjöd sig att ställa odlingsytor till förfogande, säger Ulrika Wikman.

Havregodsling 2
Höstskörden börjar snart vara i sikte. På grund av de utmanande skiftningarna i vädret förväntas inte något toppår.

– Man har följt med utvecklingen kontinuerligt under säsongen och gjort mätningar i fälten 4-5 gånger hittills. Fotograferingar har genomförts vid olika tillfällen. Området har även kartlagts uppifrån av en drönare, säger Wikman.

Planttätheten i demonstrationsodlingen undersöks och det görs diverse växtanalyser under projektets gång. Bland annat utreds grödornas upptagning av kväve och andra centrala näringsämnen. Skörderesultatet kommer att underkastas kvalitetsanalys vid Västankvarn försöksgård, säger Ann-Sofi Ljungqvist. 

På hemsidan ekonu.fi hittas gödselförsökets plan och fotografier. En länk till drönarfilmen finns också tillgänglig.

Beroende på vädret torde skördeperioden komma igång i slutet av augusti eller början av september. Vädermässigt har det varit en omväxlande och utmanande säsong.

– Apropå utsikterna inför den kommande skörden i demonstrationsodlingen kan det sägas att tillväxten har varit svagast i nollrutan. Okulärt går det inte att uppfatta några skillnader mellan de andra rutorna i det här skedet, säger Wikman.

Slutsatser och sammanfattningar senare i höst

Gödselförsöket i Korsholm kan beskrivas som en systematisk insamling av relevanta fakta inför kommande odlingssäsonger.

– Senare i höst blir det aktuellt att göra mera omfattande sammanfattningar och dra slutsatser inför fortsättningen, säger Ulrika Wikman.

Innan dess kommer det att arrangeras en fältträff ute vid demonstrationsodlingen i Toby. Datumet är den artonde augusti.

– På plats finns jag och Ulrika Wikman och Jonas Pada. Både ekologiska och konventionella producenter är välkomna att delta. Under träffen finns möjlighet att bekanta sig med gödselförsöket, diskutera och utbyta information, säger Ann-Sofi Ljungqvist. Ann-Sofi Ljungqvist omnämner i samma veva EkoNu! 3.0-projektets sort- och demonstrationsodlingar i Nyland.

– Nytt för i år är observationer av så kallade biostimulanters befrämjande av markhälsan. Exempel på biostimulanter är svampgödsel och biokol, säger Ljungqvist.

Havregodsling Ekonu Logo
Texten är producerad i samarbete med EkoNu 3.0-projektet, som inspirerar och stöder den ekologiska produktionen och livsmedelskedjan i Svenskfinland. Bakom projektet står SLC, ÖSP, SLC Nyland och Yrkesakademin i Österbotten. Projektet finansieras med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden (EJFLU) via NTM-centralerna i Nyland och Österbotten. Projektets hemsida: www.ekonu.fi.