Ab97C111679427Ee Org
Produkten ”BlackGrain from Yellow fields” är ett pulveraktigt växtprotein- och fiberpreparat tillverkat av rybs och rapsfrön vars näringsvärde och produkttillämpningsområde är mångsidigt. FOTO: Apetit
Jordbruk Marknad Tema

Apetit utvecklar
rybsbaserade innovationer

Avena Nordic Grain som hör till Avena-koncernen, har fått grönt ljus av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) för sin produktinnovation baserad på rybs. Produkten som heter BlackGrain from Yellow fields är ett pulveraktigt växtprotein- och fiberpreparat tillverkat av rybs- och rapsfrön vars näringsvärde och produkttillämpningsområde är mångsidigt.

– EFSAs samtycke innebär att rybsfröpulvret BlackGrain from Yellow fields ur myndighetssynvinkel anses tryggt för livsmedelsanvändning. Det är en positiv och fin milstolpe och nu kan vi ta nya steg i arbetet med att utveckla rybsingredienserna, säger BlackGrains forsknings- och produktutvecklingschef Kaisu Riihinen.

EFSA har tidigare klassificerat användningen av rybsprotein som säkert ifall nivån av skadliga ämnen är tillräckligt låg. De olika framställningsskedena för rybsfröpulver grundar sig just på att minska andelen glukosinolater och fytater, som är skadliga i stora mängder.

Ansökan om nytt livsmedel lämnades till EFSA i slutet av 2018. I och med EFSA:s samtycke går ansökan vidare till behandling i kommissionen och ett beslut om  godkännande som nytt livsmedel kan väntas senast i början av 2021.

Utmärkt näringsinnehåll och mångsidiga produkttillämpningar

BlackGrain tillverkas av rybskross. Fram tills nu har krosset använts som djurfoder, men som en följd av utvecklingsarbetet tillverkas nu även rybspulver ämnat som människoföda av krosset.

– Det handlar om en redan existerande och näringsrik råvara. Utvecklandet av krosset till människoföda förkortar näringskedjan och är ett ansvarsfullt val, säger Riihinen.

BlackGrain har enligt Kaisu Riihinen ett utmärkt näringsvärde. Det innehåller fiber, protein och goda fetter. Dessutom innehåller det naturligt en tillräcklig mängd essentiella aminosyror och kan användas i många olika former av livsmedel.

– BlackGrain har befunnits lämplig att tillsätta i bröd, mellanmålssnacks, växtproteinprodukter, flingor, müsli samt köttbullar. Produkten är vegansk, glutenfri, GMO-fri och sojafri och lämpar sig därför för många olika dieter. Den fungerar speciellt bra tillsammans med spannmål, ärtprotein och stärkelse, säger produktutvecklingschef Leticia Valenzuela.