Jordbruk SLC Tema

ÖSP:s spannmålsutskott:
Grönskotten skapar huvudbry

Spannmålsodlarna står inför svåra beslut inför skörden på grund av den rikliga förekomsten av grönskott. Inga alternativ är bra, säger Bengt Eklund, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, som hade möte förra veckan.

Ska man vänta på att sidoskotten, grönskotten, mognar om en månad innan man skördar? Men då är risken att huvudskotten blir för gamla eller förstörs av regn eller blåst. Frågorna är många för spannmålsodlarna inför höstens skördesäsong.

– Tröskar man nu när huvudskotten har mognat kommer alla grönkärnor med och då blir det väldigt höga torkningskostnader. Jag har själv mycket grönskott och vet inte än i dag hur jag ska göra. De sämsta områdena med mycket grönskott lämnar jag troligen otröskade. Alternativt väntar jag och hoppas på en fin höst och att jag kan skörda i ett senare skede, säger Bengt Eklund, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott.

Svårt läge

Utskottet ifråga hade möte förra veckan och diskuterade det svåra läget för spannmålsodlarna. Glyfosat skulle lösa problemen, men det är inte ett alternativ i Finland.  Stödmässigt får man bekämpa kvickrot i växande gröda med glyfosat när fukthalten är under 30 procent.

– Men det är förbjudet att använda glyfosat för att forcera mogning av spannmål. Om någon odlare nu funderar på att använda glyfosat så ska du tänka efter. Spannmål som behandlats med glyfosat är i värsta fall inte handelsduglig och har en begränsad användning.

– Våra spannmålsuppköpare köper inte spannmål som är behandlad med glyfosat. Så att använda glyfosat nu som man gör i många andra länder som exempelvis Sverige och Danmark är inte ett alternativ för oss, säger Fredrik Grannas, ÖSP:s ombudsman och sekreterare i spannmålsutskottet.

En orsak till att glyfosat inte används i Finland är i långt en imagefråga.

– I Finland produceras världens renaste livsmedel och därför besprutar vi inte i onödan här. Ponera att vi på grund av den rikliga mängden grönskott skulle ha ett undantag så riskerar vi att förlora den imagen. Så från utskottets sida är glyfosat inte ett alternativ. Men med tanke på situationen har det kommit upp till diskussion, säger han.

Inga bra alternativ

Därmed finns det inte några bra alternativ för spannmålsodlarna i Finland.

– Det är svårt att som spannmålsodlare fatta förnuftiga beslut nu. Sidoskotten bidrar till att torkningstiden förlängs, vilket blir dyrt. Det gäller också att vara extra noggrann på fuktprocenten om det kan bli mycket gröna kärnor med i partierna. Är det inte tillräckligt torrt kan det uppstå lagringsproblem under vinter, säger Eklund.

På mötet i Nykarleby diskuterades också marknadsläget som är svårt. De ingående lagren till den här hösten är större än vid samma tid ifjol på grund av fjolårets goda skörd.

En normal skörd leder till att priset antas hållas i stort sett oförändrat, medan en liten skörd gör att lagren kommer i balans och priset kan stiga. Utbud och efterfråga avgör. 

– Det vi ska fortsätta med i Finland är att odla världens renaste mat, men det vi inte kan fortsätta göra det med för låga priser, säger Grannas.

Under mötet besökte utskottet också Torolf Bonäs utsädesodling i Nykarleby.