SLC - Logokuva Kopavbonden2
Köp av bonden!-dagen 14.9 – anmäl din gård nu!

Den 14 september hålls den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen då gårdar runt om i landet kan sälja produkter direkt från gården genom ett gemensamt koncept. SLC uppmuntrar gårdar att i mån av möjlighet hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården.

SLC - 69374043 10156517762098030 7106623724580765696 O
Christina Gestrin är årets Fredrika

Christina Gestrin jobbade för miljöfrågor långt innan flygskammen, klimatångesten och den globala uppvärmningen fyllde våra flöden. Nu får hon årets Fredrika Runeberg-stipendium på 10.000 euro för sitt långa och outtröttliga engagemang för miljön.

SLC - Klimatdebatten
Bönderna behöver uppmuntran i klimatdebatten

Hur kan Nordens bondeorganisationer hålla medlemmarna motiverade att fortsätta idka jordbruk? Den frågan upptog deltagarna i Nordens bondeorganisationers centralråds utvidgade presidiemöte i Reykjavik förra veckan.

SLC - Liisa Pietola
LRF leder baltiska bönders miljöforum

Under NBC:s utvidgade presidiemöte i Reykjavik förra veckan tog svenska LRF över ordförandeskapet för centralrådet. LRF leder också förvaltningen av Östersjöböndernas miljöforum, Baltic Farmers Forum on Environment, BFFE.

SLC - Nbcunga 1
Är Donald Trump och startstöd verktyg för unga jordbrukares framgång?

I ett anförande på Nordens bondeorganisationers centralråds utvidgade presidiemöte i Reykjavik hävdar Christian Hüttemeier från danska Landbrug & Fødevarer att jordbrukarna och deras organisationer kan lära sig något av självaste USA:s president, Donald Trump.

SLC - Andriukaitis
Kommissionär Andriukaitis förespråkar forskning och innovation inom jordbruket

De nordiska jordbrukarorganisationerna närmade sig nyligen EU-kommissionen med en skrivelse kring klimatförändring och jordbruk. Skrivelsen har nu besvarats av Vytenis Andriukaitis, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, som förespråkar forskningsbaserade lösningar.

Medlemsförmån: SKED släpper webbaserad plattform på svenska

Den digitala uthyrningstjänsten SKED finns nu tillgänglig som webbaserad plattform. Plattformen finns även på svenska och fungerar på datorer, i mobiler och surfplattor.

SLC - Obmatbord8
Ett gemensamt österbottniskt matbord diskuterades i Vasa

Det var i mars som utredningsman Reijo Karhinen presenterade rapporten ”En ny början” om hur jordbrukets lönsamhet kan förbättras. Förra veckan föreläste han för första gången om sina rön för en österbottnisk publik bestående av allt från jordbrukare, rådgivare, tjänstemän och intressebevakare på YA i Gamla Vasa.

Potatisodlare kräver investeringsstöd för bevattningsanläggningar

SLC:s och ÖSP:s potatisutskott kräver att specialväxtodlarnas investeringar i bevattningsanläggningar ska stödas under kommande programperiod i den gemensamma jordbrukspolitiken.

Insändare: Dra inte mattan under fötterna på vårt jordbruk!

I Parisavtalet konstateras att en grundläggande prioritet i klimatarbetet är att trygga livsmedelsförsörjningen och få slut på hungersnöd. De åtgärder som görs inom ramen för Parisavtalet får alltså inte försämra livsmedelsförsörjningen i en värld där matproduktionen redan är under hårt tryck, påpekar ÖSP i en insändare.

SLC - Mjolk
Mjölkutskottet kräver åtgärder för att stöda den finländska mjölkproduktionen

Regeringen bör omedelbart implementera de åtgärder som utlovats för finländska mjölkproducenter, betonar MTK:s mjölkutskott i sitt uttalande.

SLC - Rag
Ingåbondes uppmaning: Odla inte råg till detta pris!

Dagspriset för råg ligger för tillfället på mellan 105 och 120 euro per ton. Säsongens goda skörd och utbud antyder att prisen hålls låga. Christian Nyholm är jordbrukare och lokalavdelningsordförande för SLC Nyland i Ingå. Han är rejält förargad över de låga priserna och uppmanar nu hela yrkeskåren att inte alls så någon råg i år.