ÖSP:s varningstjänst för medlemmar

För att minska riskerna för smygfilmningar och/eller inbrott på jordbruk har ÖSP upprättat en SMS-varningstjänst.

SLC - Ellinor Sundqvist
Ellinor Sundqvist vikarierar som SLC:s jurist

Ellinor Sundqvist vikarierar i höst SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin, som är tjänstledig fram till årsskiftet.

SLC - Finlandska Matens Dag Key Visual 1200X628
Nu lanseras historiens första finländska matens dag 4.9

Föreningen Matinformation (Ruokatieto) lanserar världens första Finländska matens dag som firas den 4 september 2019. Den finländska maten har förtjänat en egen dag: maten från vårt eget land är unik och är en smaklig kombination av renhet, kunnande och ansvarstagande.

SLC - Mats 1
FM:s budgetförslag för 2020 offentligt: Som väntat kraftiga nedskärningar i miljöersättningen och LFA

​På fredagen publicerade Finansministeriet sitt budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de största förändringarna som nedskärningar i miljöersättningen och kompensationsersättningen (LFA). Det här är ändå ingen överraskning för jordbrukarna utan har varit känt sedan i höstas, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Kolumn Nyman B Webben
Kommentaren: Skördetid

Inte ens en spannmålsodlare lever av bröd allena, utan vi bör även få ett rättvist pris för våra produkter, påpekar Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.

SLC - Akas 1
”Det här är motsatsen till billigmaten”

Årets kock 2019 Mikko Kaukonen samt Årets servitör Heidi Martikainen fick bekanta sig med lantbruket och matens ursprung i Åbolands skärgård under måndag och tisdag. Besöket, där också medierepresentanter var inbjudna, ordnades av SLC och MTK i samarbete med ELO-stiftelsen för främjande av finländsk matkultur.

SLC - Oskar Ekholm
Annabelle är Ekholms favoritpotatis

Oskar och Anders Ekholm på Nyborg gård i Kimito odlar i år potatis på cirka 12 hektar samt lök, jordgubbar och litet dill. Därtill odlas spannmål på 15 hektar.

SLC - Abrahamsson 1
Lyckad odlingssäsong på Kullas

Anders Abrahamsson är nionde generationen som odlar på Kullas gård i Kimito. Idag odlar han spannmål på knappa 200 hektar samt grönsaker på 5,5 hektar och därtill 3 hektar tidig potatis.

SLC - Logokuva Kopavbonden2
Håll öppen gård på Köp av bonden!-dagen

Den 14 september hålls den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen då gårdar runt om i landet kan sälja produkter direkt från gården genom ett gemensamt koncept. Som bäst pågår anmälningstiden på dagsevenemangets webbsida köpavbonden.fi.

SLC - Img 0284
IPCC efterlyser klimatsmart odling och hållbar skogsvård

FN:s klimatpanel IPCC:s rapport Climate Change and Land som publicerades förra veckan visar att radikala åtgärder behövs för att öka jordens kolsänkor och förändra markanvändningen så att uppvärmningen av klimatet skall stanna vid det i Parisavtalet överenskomna 1,5 grader.

SLC - Slcsemi2
Många gemensamma frågor för SLC och SÖP

Förra veckan höll SLC:s styrelse seminarium i norra Österbotten. Där träffade man bland annat pälsfarmarnas ledning och diskuterade gemensamma framtida utmaningar. Beröringspunkterna är många.

SLC och MTK stöder IPCC:s rekommendationer Finland bör identifiera sina styrkor och särdrag​

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, som representerar de finländska jordbrukarna och privata skogsägarna, anser att den senaste IPCC-rapportens budskap om klimatförändringens konsekvenser för livsmedelssäkerheten och odlingsmarkens produktionsförmåga är alarmerande. Specialrapporten, som fokuserar på markanvändning ur klimatperspektiv, understryker jordbrukets, markanvändningens och de förnybara naturresursernas avgörande roll för att bekämpa klimatförändringen och trygga matförsörjningen.