SLC - Varg Johannes Jansson
SLC om vargplanen: Bevarande kan också betyda färre vargar

Att bevara behöver inte innebära att vargstammen ska bibehållas i den storlek eller omfattning den är nu, påpekar SLC i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.

Bra skörd av höstsäd i Nyland

Den senaste veckans regn och fuktiga väder har satt käppar i hjulen för skördearbetet och höstsådden i Nyland. Men mellan skurarna har man ändå lyckats få en del skördat.

SLC - Mangs Bild 10
Matmarknad på Mangs 21-22.9

”Klimat, smart mat och fina finska råvaror”. Det var så som kändiskocken och författaren Kenneth Oker-Blom sammanfattade vad det är fråga om på Matmarknaden på Mangs.

SLC - Nbc Synnove Vatn
Norsk handlingsplan ska ge friska djur och minska användningen av antibiotika

Inom den norska husdjursnäringen har parterna enats om en gemensam handlingsplan mot antibiotikaresistenta bakterier. Handlingsplanen blev färdig för ett par år sedan. Den fungerar som en uppföljning av Norges nationella strategi mot antibiotikaresistens, som är i kraft ännu nästa år.

Problem med frakt för åländska rågen

En försenad fartygsleverans av konstgödsel vållade förra veckan problem med Ab Lantbruks mottagning av spannmål till torken i Färjsundet, därifrån den åländska spannmålen skeppas till fastlandet.

SLC - Mg 1338
Höga och även akuta förväntningar på livsmedelsombudsmannen

– Låt det vara sagt från början att vi inom jordbruksnäringen har höga men också akuta förväntningar på den nya livsmedelsombudsmannen. Han ska lyckas få till stånd en rättvisare fördelning till jordbrukarnas fördel av både priser och risker inom livsmedelskedjan. Det kommenterar SLC-ordförande Mats Nylund efter att ha bekantat sig med några uttalanden, som den nyss tillsatte livsmedelsombudsmannen Olli Wikberg har hunnit yttra om sin uppgift.

Markägarkväll om Nylandsplanen 2050

Finlands Skogscentrals projekt Skogsbruk och planläggning ordnar tillsammans med MTK och SLC ett evenemang för markägare om Nylands landskapsplan 2050 – planläggningens inverkan ur markägarens synvinkel.

SLC - 6070781704 E0C93D9E89 O
SLC Nyland kräver full ersättning för vargskador

Det är viktigt att full ersättning för skador av varg på husdjur och hundar betalas ut utan dröjsmål. Det kräver SLC Nyland i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.

SLC förutsätter bibehållna LFA- och miljöersättningar

Vi måste förutsätta att sänkningarna av miljöersättningen och LFA-ersättningen kompenseras fullt ut så som regeringsprogrammet utlovar. Det säger förbundsordförande Mats Nylund efter att ha framfört SLC:s krav och förväntningar inför den fortsatta beredningen av nästa års statsbudget till jord- och skogsbrukminister Jari Leppä (c) i början av veckan.

SLC vädjar till Lidl om certifieringskrav

IP Grundcertifiering ansågs tillräcklig då den togs i bruk 2015. Det påpekar SLC i en skrivelse till Lidl Finland och verkställande direktören Lauri Sipponen. Lidl har meddelat sina frukt- och grönsaksleverantörer om nya krav på certifiering av miljöansvar och arbetsvillkor om drygt två års tid.

SLC - Logokuva Kopavbonden2
Köp av bonden!-dagen 14.9 – anmäl din gård nu!

Den 14 september hålls den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen då gårdar runt om i landet kan sälja produkter direkt från gården genom ett gemensamt koncept. SLC uppmuntrar gårdar att i mån av möjlighet hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården.

SLC - 69374043 10156517762098030 7106623724580765696 O
Christina Gestrin är årets Fredrika

Christina Gestrin jobbade för miljöfrågor långt innan flygskammen, klimatångesten och den globala uppvärmningen fyllde våra flöden. Nu får hon årets Fredrika Runeberg-stipendium på 10.000 euro för sitt långa och outtröttliga engagemang för miljön.