Skärpt åländskt vattenskydd men ännu tyst om ersättning

Nu planeras åtgärder för att minska näringsbelastningen på råvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden som förser 75 procent av ålänningarna med dricksvatten.

SLC - Notring1
Vill ha en förening som säljer kött till högst bjudande

En förening som bjuder ut kött till högst bjudande. Den idén lägger den ekologiska nötköttsproducenten Henrik Vikström fram. Konkurrensen om köttet skulle öka och det kunde betyda högre priser, säger han.

SLC - Slowfood 1
Slow Food-festivalen hade vädrets makter på sin sida

Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.

SLC Nylands medlemsresa till Grüne Woche 17-20.1.2018

SLC Nyland ordnar medlemsresa till Grüne Woche i Berlin 17-20.1.2019.

Motioner till kongressen senast 26.10

Genom att lämna in en motion till kongressen kan man föra fram aktuella frågor och problem till centralförbundet.

SLC - Max Schulman
Max Schulman intog toppost inom EU:s jordbrukslobbning

MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman har knipit en toppost inom EU:s jordbrukslobbning. Han valdes nyligen till ordförande för EU-kommissionens arbetsgrupp för jordbruksgrödor (Civil dialogue group on arable crops).

Bondegympan i Borgå på nytt ställe

SLC Nylands Borgåavdelning inleder vinterhalvårets bondegympa i nya utrymmen. Bondegympan börjar fredag 26 oktober klockan 16.30 på adressen Borgmästargatan 36 i Borgå.

Diskussionerna igång kring tilläggsanslag för vattenvård

För skyddet av Östersjön och vattendragen föreslås för nästa år ett anslag på sammanlagt 25 miljoner euro, varav 15 miljoner består av den tilläggssatsning som man kom överens om vid budgetförhandlingarna. En stor del av anslaget kommer enligt nuvarande plan att reserveras för jordbruksåtgärder.

SLC - Kolumn
I marginalen: Enade vi stå – söndrade vi falla

Skördefesten på Åland är av stor betydelse och då menar jag inte bara den ekonomiska aspekten. Skördefesten bidrar till möten, kontaktytor, samarbeten, förståelse och kunskap, konstaterar ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson.

SLC - Apfbirgitta
Birgitta ser ljusglimtar i böndernas kamp

Färska ÅPF-ordföranden Birgitta Eriksson-Paulson betonar att det nu är både landskapsregeringens, handelns och de åländska konsumenternas sak att det hjälpa jordbruket ur dess kritiska läge efter sommarens extrema torka och dessutom långsiktigt förbättra jordbrukets lönsamhet.

Förbundsrundan

Information från förbunden.

SLC - Kronqv2
Kronqvist: Växtodlings- och husdjursgårdar måste hitta varandra

Många husdjursgårdar kommer att bli tvungna att köpa in spannmål på grund av dåliga skördar. Därför uppmanar Jonny Kronqvist, ordförande för SLC:s slaktutskott, att det inhemska foder som finns används inom landets gränser.