SLC: Målet är världens lyckligaste kor – djurens dag 365 dagar om året

Den internationella djurens dag uppmärksammas årligen den 4 oktober. SLC påminner om att årets alla dagar behöver vara djurens dag.

Slow Food jubilerar i Fiskars

Inkommande veckoslut är det återigen dags för den traditionella Slow Food-festivalen i Fiskars. I år är evenemanget extra festligt eftersom festivalen ordnas för tionde gången.

SLC - Mtk Export
Samarbete och strategiskt tänkande ska öka vår export

MTK vill förenkla samarbetet mellan finländska företag och öka den strategiska exporten. Främst betyder det att finländska företag måste satsa aktivt på export och inte bara se det som ett sätt att bli av med överskott, konstaterar Thimjos Ninios, exportchef på MTK.

SLC - Dsc00805
Applåder för ”axgansk” hållning mot varg och skarv

Ålänningarnas beslut att landskapet ska vara fritt från varg och även att tillåta jakt på skarv applåderades under SLC:s och MTK:s gemensamma tjänstemannadagar som inleddes i Mariehamn i onsdags. Där fick deltagarna också lära sig ordet ”axgan” i betydelsen att gilla närproducerad åländsk mat och inte heller avstå från att äta kött.

”Bondejumppa” i Borgå igen

Borgå lokalavdelnings ”bondejumppa” startar fredagen den 25 oktober kl.16.30 i Borgå idrottshalls nedre våning.

SLC ordnar webbutbildning i sociala medier 8.10

Vill du lära dig skapa en Facebook-sida och hur man uppdaterar den? Anmäl dig då till SLC:s webbutbildning.

Dags att styra från anklagande atmosfär till äkta lösningar i klimatarbetet

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC delar oron och budskapet från FN:s klimatmöte om att den nuvarande takten i klimatarbetet globalt inte räcker till. Enligt producentorganisationerna har beslutsfattarna god kunskap om jordbrukets utsläppskällor och det kol som skogen binder, men inte tillräcklig information om markens och växternas kolbindning.

Finländska lantbrukarna förde fram sitt budskap till EU:s jordbruksministrar

EU:s jordbruksministrar besökte idag en mjölkgård i Vichtis. Producentorganisationerna förde fram att landsbygdsnäringarna är lösningarna på många klimat- och miljöutmaningar.

SLC - Faq
SLC lanserar faktabank om jordbruk för allmänhet och medlemmar

SLC har lanserat en webbtjänst med frågor och svar om vårt jordbruk för att tjäna medlemmar, media samt intresserade konsumenter. Sidan är del av SLC:s arbete för att förbättra kommunikationen kring jordbruk i medierna och upplysa konsumenter om inhemskt jordbruk.

Fyra ÅPF-medlemmar ställer upp i åländska lagtingsvalet

Tiden för nominering av kandidater till lagtingsvalet på Åland den 20 oktober gick ut i måndags och fyra medlemmar i Ålands Producentförbund finns med på kandidatlistorna.

SLC - Mg 7245
Miljö- och LFA-ersättningen höjdes i budgetrian

Förhöjningen med 88 miljoner euro i miljöersättning är antagligen en av de viktigaste enskilda förhöjningarna i regeringens förslag till statsbudget för nästa år. Också LFA-ersättningen höjs. I sina budgetförslag från i somras föreslog ministerierna en kraftig sänkning av anslagen för miljöersättningar och ekologisk produktion samt för LFA-ersättningen jämfört med i år. Sänkningarna var en följd av att det har gått åt för mycket pengar i början av perioden för landsbygdsutvecklingsprogrammet på fastlandet. – Under budgetrian har regeringen följt skrivningarna i regeringsprogrammet, säger SLC-ordföranden Mats Nylund. Höjningarna av miljö- och LFA-ersättningarna har direkt inverkan på böndernas inkomster, och därför är regeringens beslut naturligtvis välkommet.

SLC - Sue Holmstrom 3
Sue Holmström vald till ny vd för Ålands Producentförbund

Ålands Producentförbund styrelse utsåg i onsdags agronom Sue Holmström från Saltvik till ny verkställande direktör för Ålands Producentförbund från den 1 november 2019.