Mats Nylund 2021 10 01
Mats Nylund är ordförande för SLC. FOTO: Mia Wikström
SLC Tema

Mats Nylund:
De följande 75 åren

Vårt språkrör Landsbygdens Folk har under det gångna året publicerat artiklar med nedslag från SLC:s första 75 verksamhetsår och intervjuer med personer som bidragit till arbetet för böndernas, växthusodlarnas, skogsägarnas och landsbygdens bästa. På vår digitala jubileumsfest presenteras en liten del av SLC:s historia i form av en video och innan sommaren ska en historik publiceras. Därför tänkte jag blicka framåt i denna kolumn.

Världens befolkning växer fortfarande med cirka 84 miljoner mänskor per år. Det betyder ett nytt Finland var 24:e dag. Alla dessa mänskor kommer att äta, klä sig, värma sig och använda jordens resurser. Vårt jordklot ska alltså försörja betydligt flera mänskor än idag redan 2050.

År 2095, när SLC fyller 150 år, säger prognoserna att det kommer att finnas cirka 10 miljarder mänskor. Ändliga fossila råvaror och energiformer ska bytas ut till förnyelsebara om vi ska undvika en större kollaps på vår planet. Vi måste helt enkelt börja leva på ett mera hållbart sätt.

Man kan dela upp den ekonomiska verksamheten i två sektorer, den fossila och den gröna ekonomin. Den fossila ekonomin, som bygger på utnyttjande av ändliga resurser och som ökar utsläppen av växthusgaser i atmosfären, måste krympa.

Den gröna ekonomins betydelse, den som bygger på kolets kretslopp via fotosyntesen i de gröna växterna, kommer att växa markant. Den gröna ekonomin är vår hemmaplan. SLC:s medlemmar producerar mat och virke. Vi producerar energi, naturnytta och vi är en av de viktiga länkarna i Finlands försörjningsberedskap.

Jord- och skogsbruket samt växthusnäringen står inför stora egna utmaningar med krav på minskade klimatutsläpp, bättre vattenvård och mera fokus på biodiversiteten. Vi tar an den utmaningen – men vi tar inte på oss någon syndabocksroll.

Vi kräver bättre pris för det vi säljer och vi kräver långsiktighet i lagstiftningen. Vi kräver rättvisa från marknaden och vi förutsätter att de som skuldbelägger våra näringar för än det ena och än det andra syftet andra lyfter blicken och agerar för att stärka våra verksamhetsförutsättningar och inte försvaga dem. Det går inte att producera topprodukter till bulkpris!

I dagens Finland och EU så fokuserar en överdrivet stor del av debatten om minskade klimatutsläpp runt jord- och skogsbruket. Vi är inte problemet utan vi har lösningen. Denna fokusförskjutning som finns i dagens debatt, där man skuldbelägger dem som sitter på lösningen och blundar för de riktiga problemen, har klara ideologiska och partipolitiska förtecken. Den kommer inte att bära oss in i framtiden.

SLC:s medlemmar lever konstant med och av naturen. Det är vi som producerar råvarorna för framtidens ekonomi, den gröna ekonomin. Finlands jord- och skogsbrukare har all anledning att vara stolta – rakryggat, med blickarna mot framtiden och fötterna stadigt på marken. Det är vi som skapar landet – tillsammans! 

SLC:s uppdrag är att bevaka jordbrukarnas, växthusodlarnas och skogsägarnas intresse. Det arbetet kommer att fortsätta enligt nya tiders krav. De förtroendevalda byts kontinuerligt och nya tjänstemän och -kvinnor fortsätter arbetet med att bidra till att skapa förutsättningar för att medlemmarna i kommande generationer ska kunna livnära sig som företagare på landsbygden.

SLC:s kommande 75 år kommer att vara fyllda med jobb men också med hopp.

Mats Nylund
ordförande, SLC

Slc 75 Hosnejsning