SLC - Rotrota Kainalo 1 A Webb
Försök att begränsa rottickan fortskrider

Jarkko Hantula och Tuula Piri berättade på en skogsutflykt till Pälkäne om ett pågående specialprojekt, där man försöker begränsa rottickans spridning.

SLC - Kolumn Selander Webb
Kommentaren: Forskningsresultat och praktiska råd i samma paket om rotröta

Naturresursinstitutet och Skogscentralen har tillsammans skrivit ett informationshäfte om identifiering och bekämpning av rotröta, skriver Annikka Selander, expert på skogsvård vid Finlands skogscentral, i sin kolumn. ​​

SLC - Virkesimport
SLC kritiserar import av massaved

Det finns ingen risk för brist på inhemsk massaved. Men ändå har skogsindustrin ökat importen av virke i år. Ordförande för SLC:s skogsutskott Stefan Thölix har ingen förståelse för industrins agerande.

SLC - Skogskemi
Skogskemin vid ÅA har vuxit ur ankdammen

Livsmedel och lantbruk är en allt mer internationell affär, och det gäller också forskningen om skogsprodukterna. En av professor Stefan Willförs doktorander är ryska Ekaterina Korotkova som för nio år sedan kom från Tver till ÅA för grundstudier. Nu utvecklar hon ett sätt att få ut ligninet ur träet i en mera användbar form än vad den normala sulfatprocessen ger.

SLC - Varmebehandlat Tra 1
Värmebehandlat trä en exportsuccé

Företaget Suomen Lämpöpuu har hittat en välsäljande produkt med sin tillverkning av värmebehandlat trä, berättar Milka Pääkkönen och Ilpo Hyytiäinen.

SLC - Kronos 1
Kronos visade upp ny kran med kranspetsstyrning

En ny kran – Gripto 1009 – med kranspetsstyrning, eller Smart Boom Control, det visade Kronos upp på FinnMetko i Jämsä. Den nya tekniken medför mjukare rörelser och underlättar arbetet för föraren, säger försäljningschef Dennis Grankvist.

SLC - Nisula 1
Nisula: Mindre betyder ibland mer

Mindre kan betyda mer. Det menar inhemska Nisula som på mässan FinnMetko presenterade den nya skördaren N5. En skördare som är lätt och som kan avverka på torvmarker.

SLC - Skogskultur Extrabild
Finlandssvenska skogsbrukets stöttepelare

Skogsutflykter för barn, facktidning, stipendier och läromaterial. Med långa historiska anor främjar Föreningen för Skogskultur det finlandssvenska skogsbruket på bred front.

SLC - Upm Honkarakenne
Rapport: Antalet höghus i trä väntas fördubblas åren 2018-2020

De höghus eller radhus som uppförs i Finland 2018-2020 kommer allt oftare att byggas i trä. Detta framgår av en undersökning som Rakennustutkimus RTS genomförde i juni och där man kartlade kommunernas syn på användningen av trä i byggandet.

Miljöministeriet inleder ett stödprogram för träbyggande

Det primära målet med åtgärdsprogrammet för träbyggande 2016-2021 är att främja användningen av trä i byggandet och på det viset försöka minska det ekologiska fotavtrycket inom byggsektorn.

SLC - Kolonistugor 1
Jord- och skogsbruksmark blev koloniträdgård

Håkan Rönnqvist i Malax är en markägare och företagare som hittat ny användning för tidigare jord- och skogsbruksmark. – Idén till Åminne Kolonilotter är från en koloniträdgård i Sverige, dit vi varit på semesterresor. Tanken på en koloniträdgård i Österbotten väcktes, berättar han.

SLC - Vindkraftpark 1 A
Vindarna ven när Ömossa vindkraftspark invigdes

Finlands största vindkraftverkspark i sitt slag har öppnat. Ömossa har som bäst en årsproduktion på 400.000 megawattimmar – det räcker för sex småstäders energibehov.