Bjarnes Bok
Bjarne Andersson passade vid utgivningen i Borgå på att tacka sin familj som har hjälpt till med layout och korrekturläsning av Skogsliv. Från vänster döttrarna Daniela och Marika och till höger om Bjarne hustru Elina.
Skogsbruk Livet på landet

Bjarnes skogsliv i bokform

Nu har Bjarne Andersson kommit ut med sin andra bok, den heter ”Skogsliv” och handlar om hans erfarenheter från skogen med allt vad den har att bjuda på. Officiell bokutgivning var det på Luckan i Borgå i onsdags.

När Bjarne debuterade 2015 var det med en bok om sina erfarenheter av hundar och jakt, ”Mitt hundliv”. Utgångspunkten var då som nu fastigheten Westergård i Skavarböle på Vessö i Borgå.

I Skogsliv fortsätter han i sin vardagliga avslappnade stil att berätta om sina erfarenheter av skogen som han upplevt på alla sätt från skogsskötsel till att vårda om viltet – hela sitt liv.

– Min avsikt har varit att skriva om skogen från skogsägarens och skogsfackmannens synvinkel. Den baserar sig på egna upplevelser. Jag blev uppmanad att skriva om mina erfarenheter medan jag ännu kom ihåg dem och det har jag nu gjort, säger han med glimten i ögat.

– Den är inte avsedd att vara en skogsbrukets handbok, men en skildring av hur jag upplever skogen.

Skogen är högaktuell

Han hoppas nu att skogsägare och även stadsbor ska ta del av boken.

– Skogen är ju högaktuell på alla sätt, ibland som bov och ibland som räddare, och jag skulle så hoppas att stadsborna bekantar sig med hur skogsägaren ser på sin skog. Vi måste avverka och få inkomster, då har vi också råd att satsa på annat, som naturen och viltet.

Bjarne hör till dem som håller fast vid tesen att det är slutavverkningen som ger inkomsten, så också i boken.

– Det betyder emellertid inte att man ska lämna skogen därhän, tvärtom, säger han. Man ska se till att skogen förnyas, man ska röja och man ska gallra, men det man får in i inkomster från gallringen används för att satsa på skogen. Det gäller också fastän priserna för massaved kanske har blivit bättre för stunden och det gäller den självverksamma skogsägaren, när man räknar in arbetet.

Kunde man livnära sig?

En i mitt tycke särskilt intressant angreppsvinkel är Bjarnes tankar kring landsbygdsföretagande på heltid med en skog på litet under 40 hektar och åkermark kring 10 hektar, men med hjälp av intensivt mångsyssleri.

Utöver det traditionella skogsbruket har han bland annat hållit på med brännved, julgranar, uthyrningsstugor och övervägt stugservice och naturupplevelser.

En annan styrka är den skogsordlista som finns i början av boken. Vilken nybliven skogsägare vet att ”brossling” betyder att man samlar veden i högar när man avverkar?

Boken innehåller också en samling av Bjarnes kolumner ”Från mitt vindskydd” i Landsbygdens Folk. Vindskyddet existerar, LF:s redaktion har besökt det för ett antal år sedan.

Bland mina egna favoriter hittar man ”Hästen i skogen” från 2009 och ”Självverksamhet i skogen” från 2017 samt ”Också en resa” från 2014. Den sista handlar om trädslag i trädintresserades finländska Eden, arboretet Mustila i Elimä.

Han kan skogen

Till saken hör också att Bjarne är en av dem som har erfarenhet av att jobba med häst i skogen på riktigt, vilket också kommer fram. Allt är inte bara lek och dans utan det kommer motgångar: När han är ute med släden som 13-åring brister seldonen och han måste reparera med järntråd som yxan är fäst med på framsläden. Han kommer hem med lasset men med blandade känslor.

Bjarne är utbildad forsttekniker och senare skogsbruksingenjör, han har jobbat för skogsindustrin och för privatskogsbruket. Den mesta tiden, kring 32 år av sitt yrkesaktiva liv har han verkat som lärare och utbildare, först vid Västankvarn lantbruksskolor och senare inom vuxenutbildningen vid dåvarande Ekenäs Forstinstitut.

Detta samtidigt som han upprätthållit sitt kunnande, bland annat som självverksam skogsägare på Vessölandet.

Själv har jag i anslutning till tidigare reportage i LF sett Bjarne i arbete, bland annat på en första gallring i ett tallbestånd. Han går fram snabbt men samtidigt fullständigt systematiskt, varenda rörelse har en funktion. Jag måste medge att jag aldrig har sett något liknande.

För egen del kan jag gå i ed på att Bjarne kan sin sak som skogsman. Det är också en orsak till att jag tror att det i synnerhet är folk med funderingar på egen verksamhet i skogen, inte minst nyblivna skogsägare som har nytta av boken. Att känna igen sig själv i Bjarnes tankar kring sin egen skog är också en befriande känsla, även om man inte är lika kunnig som han.

Boken är på 201 sidor och utgiven på eget förlag. Den säljs tillsvidare hos välförsedda bokhandlare i Ekenäs, Karis och Lovisa samt i Luckan i Karis, Kyrkslätt, Borgå och Kimito. Bjarne försöker ännu få någon i Vasa och Jakobstad att sälja den. Det går också bra att beställa boken per e-post (bjarne@bjarneandersson.com) och telefon 050-5912880.