Mangstrom
Jordbruk Skogsbruk SLC

Ole Mangström
04.12.1917-28.11.2018

Ole föddes samma dag som P-E Svinhufvuds självständighetsförklaring tillkännagavs. Två dagar tidigare än omröstningen i lantdagen om Finlands självständighet. Han kom till världen på Pålsböle gård i Ingå, äldst i en skara av fem syskon.

Ole fick leva ett långt och gott liv, som ingalunda alltid varit en självklarhet. I mor Elsas famn en dryg månad gammal blev han hotad med bajonett av rödgardister som ville åt gårdens matförråd.

Efter en kall natt under vinterkriget blev han svettig och febersjuk och fördes av kamraterna till fältsjukhuset. På kvällen frågade sanitären om han var stark nog att flyttas vidare och det var han. Natten därpå fick fältsjukhuset en fullträff och alla kvarvarande 17 patienter omkom. Ole hade tur.

Under fortsättningskriget fick han en skärva genom hjälmen, men skallen höll. Endast ett ytsår som behandlades på Militärsjukhuset i Vierumäki var följden. Efter några veckor var han igen ute vid fronten. Med beväringstiden och RUK medräknat bar Ole uniform i över 5 år.

Han gick i skola i Karis och fortsatte i Högre Svenska Lantbruksläroverket i Åbo. Han avslutade sina studier under mellankrigstiden och blev färdig agrolog våren 1941.

Jordbruket största passionen

Oles största passion i livet var jordbruk omfattande åkrar och skog, djur och natur. Både hans arbete och fritidsintressen kom att kretsa kring det jordnära. Han var en skicklig odlare och djurhållare.

Under fritiden ägnade han sig också åt jakt och fiske. I jaktsammanhang var han social och medryckande även för de yngre deltagarna. Han har lärt både barn, barnbarn och barnbarnsbarn att rensa, tillaga och äta fisk. Hans skogsintresse var påtagligt, varje glänta skulle planteras om den inte annars var till nytta.

Ole hann under sitt liv med många samhällsuppdrag, förtroendeposter i ideella och kommersiella institutioner. De flesta anknöt till modernäringen på sätt eller annat. Det som var honom närmast var utan tvivel uppdragen inom producentrörelsen, NSP och SLC.

Att värna om hela odlarkårens intressen, bland annat prisförhandlingarna med staten under de hårt reglerade 1970- och 1980-talen tog han på allvar. Att föra böndernas talan i branschorganisationer och företag var naturligt för honom. Skogsreviret samt företagen inom mejeri-, slakteri- och kvarnsektorn fick ta del av hans erfarenheter.

Ole var med en tid i kommunal politiken i Esbo på 60-talet, men han fick nog. Han tyckte det gick för trögt  och irrationellt till. Han ville fatta beslut och få saker verkställda.

Medlemskap i krigsveteranerna, Rotary, Oddfellow, Esbo skytteförening m.m. gav Ole samt hans familj vänner för livet, många sammankomster och minnen.

Ole var även mån om sin egen hälsa och kondition. Skidning var genom livet hans stora intresse. Han tog fram skidorna vid första rimfrosten på hösten. Otaliga var de skidresor han deltog i till Lappland. Skidningen har smittat av sig på hela familjen. Vid cirka 90 års ålder avtog skidåkningen, men simmning och vandring fortsatte han med länge ännu.

Som erkänsla för sina tjänster, allmännyttan till fromma tilldelades Ole Mangström ekonomieråds titel och värdighet 1984.

Omtänksam familjefar

Efter kriget gifte sig Ole med Greta Elisabeth Johansson. De bosatte sig på Gerk Gård i Esbo. Inom några år utökades familjen med döttrarna Tua och Susie. Oles äktenskap varade i 57 år ända tills ”Geges” död 2004. Vid sitt frånfälle hade Ole fyra barnbarn, sex barnbarnsbarn och ett är i dagarna på kommande.

Alla i familjen har varit delaktiga i hans vardag livet ut. Han har hela tiden varit intresserad av barnens odling och arbete. Att följa med alla ungdomars skolframgång och studier var viktigt för honom. Fiskefångsten och jaktlyckan var han nyfiken på ännu de sista veckorna i livet.

Ole var en omtänksam familjefar som värnade om de sina. Hans omtanke sträckte sig även till den övriga släkten samt många vänner.

Ole sörjes närmast av döttrarna Tua och Susanne med familjer. Även hans syskon Ulla, Britta och Holger stod honom mycket nära.

För undertecknad som förlorat min egen far mycket tidigt, var Ole under mitt vuxna liv en faders gestalt, men samtidigt en kompis och kollega.

Bengt Sohlberg
Oles svärson