SLC - Kaskobana
Kampen för Kasköbanan fortsätter i regional förenings regi

Botnia Back On Track är det blivande namnet på den regionala järnvägsförening som kämpar för Kasköbanans bevarande. Slussbron på gränsen mellan Kaskö och Närpes är exempel på ett banavsnitt som bör förbättras, säger Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist och Kaskö hamns vd Patrik Hellman.

SLC - Luke Elonkierto 02
Naturen och forskarna är en stor resurs för Jockis

Naturen är viktig för välbefinnandet. Och Naturresursinstitutet Lukes campus i Jockis är viktig för både kommunen och landskapet, betonades det då landsbygdstemaparken Elonkiertos tjugoåriga historia firades nyligen.

Taxeringsvärdena på fastigheter föreslås bli förnyade

Fastighetsbeskattningen föreslås bli förnyad så att taxeringsvärdena motsvarar prisnivån och byggkostnaderna i området på ett bättre sätt än i dagsläget.

SLC - Ann Ojala
Digitala verktyg lockar folk till skogs

Forskaren Ann Ojala avslöjar att det görs mycket spännande forskning för närvarande kring skogens roll för människans välbefinnande. PEFC Finland och Suomen Latu utmanar finländarna att sova ute natten mellan lördag och söndag den 8 september.

SLC vill uppmärksamma jaktarealer i understöd för jaktvårdsföreningar

Fördelningen av statsunderstöd för jaktvårdsföreningar borde inte basera sig bara på medlemsantal, anser SLC i sitt utlåtande om utkastet till jord- och skogsbruksministeriets förordning om fördelningsgrunderna för statsunderstöd till jaktvårdsföreningarna.

Älgskador kan nu anmälas i MinSkog.fi

Skogsägare kan få ersättning för skador som hjortdjur orsakat i bestånden. Nu kan skadeanmälan även lämnas in elektroniskt i den avgiftsfria e-tjänsten MinSkog.fi.

SLC - Styrelseni Borga 1
SLC:s styrelse höll sommarseminarium i östra Nyland

Under måndagen och tisdagen samlades SLC:s förbundsstyrelse till ett seminarium i östra Nyland för att diskutera de temaområden man kommer att jobba med under det kommande året. Samtidigt vill man också lägga sista handen vid valprogrammet för riksdagsvalet.

Trädknopparnas vintervila förklarad i detalj

För träd i nordliga klimat är det viktigt att knopparna inte lockas att slå ut vid tillfälliga varmare perioder under vintern, utan först när det är vår på riktigt. Hur detta går till avslöjas i en studie som har letts av Rishi Bhalerao från SLU och som har publicerats i tidskriften Science.

SLC - Budget
Regeringen återkommer om krishjälp och vill slopa anslaget till gårdsbrukets utvecklingsfond

Regeringen återkommer till jordbrukets svåra situation i anslutning till budgetmanglingen i slutet av månaden. Den informationen kom fram onsdag kväll då finansminister Petteri Orpo (saml) redogjorde för sitt ministeriums beredning av förslaget till statsbudget för 2019.

USA-forskare bekräftar förstärkt uppvärmning

De senaste fyra åren var de varmaste i hela den historiska väderstatistiken, uppger USA:s väder- och klimatmyndighet NOAA.

EU-stopp för gensaxen hotar jordbruksforskningen

Den europeiska jordbruksforskningen förlorar sin internationella konkurrenskraft om moderna växtförädlingsmetoder som crispr/cas9 hamnar i samma kategori som traditionell GMO. Viktiga företag kommer att lämna EU, befarar växtforskare.

SLC - Sprangticka
Studieresa ordnas till sprängticksodling i Kouvola

Ympning och odling av sprängticka är en ny affärsverksamhet i Finland.