SLC - Skogskultur Extrabild
Finlandssvenska skogsbrukets stöttepelare

Skogsutflykter för barn, facktidning, stipendier och läromaterial. Med långa historiska anor främjar Föreningen för Skogskultur det finlandssvenska skogsbruket på bred front.

SLC - Upm Honkarakenne
Rapport: Antalet höghus i trä väntas fördubblas åren 2018-2020

De höghus eller radhus som uppförs i Finland 2018-2020 kommer allt oftare att byggas i trä. Detta framgår av en undersökning som Rakennustutkimus RTS genomförde i juni och där man kartlade kommunernas syn på användningen av trä i byggandet.

Miljöministeriet inleder ett stödprogram för träbyggande

Det primära målet med åtgärdsprogrammet för träbyggande 2016-2021 är att främja användningen av trä i byggandet och på det viset försöka minska det ekologiska fotavtrycket inom byggsektorn.

SLC - Kolonistugor 1
Jord- och skogsbruksmark blev koloniträdgård

Håkan Rönnqvist i Malax är en markägare och företagare som hittat ny användning för tidigare jord- och skogsbruksmark. – Idén till Åminne Kolonilotter är från en koloniträdgård i Sverige, dit vi varit på semesterresor. Tanken på en koloniträdgård i Österbotten väcktes, berättar han.

SLC - Vindkraftpark 1 A
Vindarna ven när Ömossa vindkraftspark invigdes

Finlands största vindkraftverkspark i sitt slag har öppnat. Ömossa har som bäst en årsproduktion på 400.000 megawattimmar – det räcker för sex småstäders energibehov.

SLC - Svarvar 2 B Webb
I Carl-Görans svarvade skapelser får träet tala

Carl-Göran Österbacka svarvar mest varje dag, även om han ibland behöver pauser för inspiration. På utställningen Former i trä kan man bland annat se hans fina svarvade hattar.

SLC - Lonsamhet
Livsmedelsföretagare lärde sig om lönsamhet

En handfull österbottniska livsmedelsföretagare sökte sig senaste onsdag till en föreläsning arrangerad av Företagshuset Dynamo i Österbotten inom ramen för Yrkesakademins kursprojekt. Föreläste gjorde ekonomie magister Per Vilén och temat för dagen var lönsamhet i livsmedelsföretag.

SLC - Grundvatten
Västnylands grundvattenkartor ritas om – klass E förbryllar

I Sjundeå har ett skogsområde på 45 hektar med en liten källa fått den nya E-klassificeringen – med oklara konsekvenser för markägaren.

SLC - Skoldag 1
Skoleleverna gillar skogsdagen

Lars Ekman berättar för eleverna om gallringsskog. Närmare 1.000 lågstadieelever från Vanda fick förra veckan bekanta sig närmare med skogen.

SLC - Metso
Miljöstöd och naturvård tryggar mångfalden i privatskogar

Hyggesbränningar bidrar till biologisk mångfald i skogarna. Ekonomiskogarna behöver mer bränt och förkolnat trä, levande naturvårdsträd och döda torrakor och lågor. Den ekologiska hållbarheten i skogarna kan ökas effektivt med hjälp av METSO-programmet.

Påverka den nationella skogsstrategin, svara på frågorna på dinasikt.fi!

​Svara på den enkät som öppnats på webbplatsen dinasikt.fi​ och medverka i uppdateringen av den nationella skogsstrategin.

SLC - Nbc Christina20 Furustam2
Handelskriget mellan USA och Kina berör också EU

Efter sju decennier med allt friare handel befinner sig världen nu i en situation med risk för ett växande handelskrig, konstaterade LRF:s ansvariga för handel och internationell samordning, Christina Furustam, i sitt anförande på Nordiska Bondeorganisationernas centralråds presidiemöte i Danmark nyligen.