Tjänsten som livsmedelsombudsman lediganslogs på nytt

Den nya tjänsten som livsmedelsombudsman har lediganslagits på nytt. Ansökningstiden avslutas fredag 29 mars klockan 12.00. Motiveringen för att lediganslå tjänsten är att det kom för få ansökningar när tjänsten lediganslogs i vintras.

SLC - Dsc 1097
Restaurang HEJM fokuserar på lokala råvaror

Den kommande restaurangen vid Fiskets Hus i Vasa går in för att erbjuda en mångsidig meny i avslappnad miljö. För närvarande etablerar kocken och delägaren Mattias Åhman förbindelser med lokala producenter som ska leverera råvaror till restaurangen.

SLC - Rag
Mindre vårsådd men större areal med höstgrödor i år

Det ser åter ut som om arealerna med vårsådd av korn, vete och oljeväxter kommer att minska i år jämfört med sådden 2018. Däremot väntas havrearealen öka, närmast livsmedelshavre. Det här framgår av spannmålsbranschens samarbetsgrupps årliga enkät bland jordbrukarna om skördeavsikterna inför odlingssäsongen. Kornet fortsätter i alla fall vara största grödan. I fjol våras såg det nästan ut som om havrearealen skulle börja gå förbi kornarealen, men så blev det inte.

SLC - Potinfo1
Växelbruk och tillförsel av humus utmaning för potatisodlarna

Växelbruk och tillförsel av ämnen som ökar mullhalten. Det finns många åtgärder för att öka markens bördighet. Men för en mindre potatisodlare är det inte alltid så lätt att frångå en något för ensidig odling. Paul Riesinger, lektor vid YH Novia, föreläste förra veckan om vilka möjligheter som finns i Bötom.

SLC - Vora 1
Vörå Maskin och Traktor 30 år

Maskin- och traktorhandeln påverkas av konjunkturerna i lant- och skogsbruket. Den erfarenheten har Ingvald Heinull med 30-årsjubilerande företaget Vörå Maskin och Traktor.

SLC: Viktigt att minimera ekonomiska förlusterna av stormfälld skog

Alfrida-stormen som svepte över Åland och vissa delar av fastlandet vid nyår kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, takorganisation för de finlandssvenska skogsvårdsföreningarna.

SLC - 46028645804 1E944Ff92C O
Trump vill stryka stödet till skuldsatta USA-bönder

Den amerikanska Trump-administrationen vill skära ned anslagen för jordbruksministeriet USDA med femton procent i nästa års budget. Det skulle ytterligare försämra situationen för landets ekonomiskt pressade farmare.

Nordzucker investerar 100 miljoner i Sverige

Tyska Nordzucker investerar 100 miljoner euro i den svenska sockerfabriken i Örtofta i södra Sverige. I gengäld stänger koncernen fabriken i Arlöv.

Noteringarna steg igen på veckans GDT

Noteringarna för mejeriprodukter fortsatte att stiga på den senaste GDT-auktionen i Nya Zeeland.

SLC - Eko 1
Fördubbling av ekomarknaden branschens mål

Den inhemska ekobranschen satsar på att fördubbla eko under nästa valperiod. Branschens nuvarande situation samt möjligheterna att uppnå målsättningarna diskuterades på ett seminarium på Ahlmaninstitutet i Tammerfors förra veckan.

SLC - 2 A399 Cc3 5250 9 D48 873 F 92976 B74 Cab8
CAP-reformen borde vänta tills långtidsbudgeten spikas

EU:s medlemsländer vill helst vänta med CAP-reformen till hösten då långtidsbudgeten är fastställd. Det framgick av jordbruksministrarnas diskussioner på måndagen i Bryssel.

Höga omkostnader tynger åländska slakteriföretaget

Slakteri- och charkuteriet W J Dahlmans Ab som är ensamt i sin bransch på Åland gjorde i fjol en ekonomisk förlust. Det var enligt vd Johannes Dahlman första gången på ”många många år”.