Första ansökningsomgången för naturvårdsprojekt har öppnat

Stöd beviljas för hyggesbränningar som befrämjar biologisk mångfald, för återställande av värdefulla livsmiljöer och för vattenvårdsarbeten.

Lättare ge samtycke i tjänsten MinSkog.fi

Nu har det blivit lättare för skogsägare att hitta lämpliga företag i tjänsten MinSkog.fi att dela sina skogsdata med.

Bytesmängden av vitsvanshjort ökade med nästan 30 procent

Jaktperioden på de små hjortdjuren, det vill säga vitsvans- och dovhjort samt rådjur upphörde i mitten på februari. Som byte fick man omkring 53.000 vitsvanshjortar, 91 dovhjortar och omkring 12.700 rådjur.

SLC - 29872559 10155222865721968 8660653470873878299 O
Irländsk bondebas vill ha mer stöd för producentorganisationer

Ordföranden för den irländska bondeorganisationen Joe Healy kräver höjt statligt stöd för att upprätta producentorganisationer i Irland.

Avtal ska effektivisera återvinningen av oljeavfall

Miljöindustrin och -tjänster YTP rf ingick i dag ett Green deal-avtal med Miljöministeriet om utveckling av den riksomfattande oljeavfallshanteringen. Målet är att effektivisera insamlingen av oljeavfall i hela Finland och att öka återvinningen av avfallet.

Konsumenterna litar på inhemskt kött

Konsumenterna litar på inhemskt kött. Hela 82 procent av konsumenterna, eller 2 procent fler än ifjol, litar på att det inhemska köttet är säkert. Tre av fyra litar också på att spårbarheten för finländskt kött är på en god nivå.

Kavli köper upp ”Härkis”

Livsmedelsföretaget Kavli köper upp Verso Food, som på kort tid etablerat sig som marknadsledare i Finland under varumärket Härkis med produkter baserade på bondböna, uppger Kavli i ett pressmeddelande.

Ansökningstiden inledd för åländska skördeskador

Ansökningstiden för att söka den åländska ersättningen på grund av fjolårets skördeskador har nu inletts och pågår till den 22 mars.

Rösta om var nästa Landsbygdsparlament arrangeras

I mars avgörs Landsbygdsparlamentet 2020-platstävlingen i en spännande och intressant final. Platstävlingens jury har av sju förslag valt ut sina tre favoriter, som går vidare till den öppna nätomröstningen: Kurikka (Södra Österbotten), Sydöstra Finland (Villmansstrand, Södra Karelen) och Nurmes (Norra Karelen).

Skydda fjäderfä och andra tamfåglar mot fågelinfluensa

Fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur ska skyddas mot kontakt med vilda fåglar under vårflyttningen, påminner Livsmedelsverket. Syftet med det är att förhindra fågelinfluensainfektioner.

SLC: Hållbart skogsbruk bromsar klimatförändringen och ger välfärd

Inför vårens riksdags- och EU-val lyfter SLC fram fakta om Finlands klimatsmarta, hållbara skogsbruk som ger välfärd till hela landet.

Finländare kan lära sig av europeiska spannmålsandelslag

Finländska spannmålsodlare kunde lära sig mycket av europeiska spannmålsandelslag, framhäver specialforskare Csaba Jansik från Naturresursinstitutet. Enligt Jansik är andelslagen i Europa exportdrivna och framåtblickande, vilket man borde satsa på även i Finland där spannmålsandelslag ännu är ovanliga.