Dsc 2653
Christoffer Ingo har inlett ett nytt kapitel som ny ekonomirådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskaps kontor i Vasa. FOTO: Joakim Snickars
Jordbruk

Jordbruket är nu nummer ett
för politikern Christoffer Ingo

Christoffer Ingo höjer den egna profilen inom jordbruksvärlden på flera fronter under 2020. Sedan årsskiftet är han verksam som ekonomirådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap. Avsikten är också att odla ekologisk spannmål framöver.

Christoffer Ingo är inne på sin femte arbetsdag som ekonomirådgivare när LF träffar honom på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskaps kontor i Vasa.

– Jag förstärker ett ekonomiskt rådgivarteam som består av sex personer. Hittills har det för min del handlat om allmän introduktion till arbetet. Jag har också redan medverkat i två kundmöten där det har kretsat kring ämnet investeringsstöd. Det är fråga om att både uppdatera gamla planer och skapa helt nya, säger Ingo.

Vilka arbetsuppgifter har du som ekonomisk konsult?

– Det handlar om att hjälpa kunder att göra ekonomi- och affärsplaner samt ge vägledning om hur man ansöker om investeringsstöd och startstöd. Jag kan också bistå i samband med generationsväxlingar och bolagiseringar samt erbjuda allmän ekonomisk rådgivning.

– I praktiken är vi ekonomiska rådgivare rörliga till vår natur. Vi kan åka ut på fältet och träffa kunder vid behov. Det är också möjligt att få service per telefon. Jag har en tradenomutbildning från Yrkeshögskolan Novia i bagaget. Mitt examensarbete handlade om bolagiseringar inom lantbruksvärlden, säger Christoffer Ingo.

Rekommenderar rationaliseringar och kostnadsanalyser

Vacklande lönsamhet är en ofta framhållen akilleshäl och ett ständigt orosmoln inom dagens finländska jordbruk. Christoffer Ingo påminner om att det finns inhemska gårdar som faktiskt kan ståta med bra lönsamhet. För merparten av producenterna är den ekonomiska verkligheten dessvärre inte lika upplyftande.

– Det är vår uppgift som rådgivare att hjälpa pressade producenter att se olika möjligheter och utveckla sina verksamheter.

Ingo har inga enkla och entydiga recept för skapande av god lönsamhet i rockärmen. Men han rekommenderar bland annat att jordbrukarna satsar på att ha bokföringssidan i gott skick.

– Samtidigt gäller det att vara öppen för olika rationaliseringar och granska både fasta och rörliga kostnader. Det är inte enbart undermåliga spannmålspriser som bidrar till dålig lönsamhet.

Ingo säger att den trend som styr mot färre och större produktionsgårdar kommer att fortsätta framöver i takt med strukturomvandlingarna. Samtidigt kan förändringarna bidra till ökad samhällelig förståelse för primärningarnas roll som matproducenter och upprätthållare av öppna landskap, tillägger han.

– I Sverige har dessutom antalet maskinringar ökat markant inom jordbruksvärlden. Jag tror att en liknande rörelse kommer att ta fart hos oss. Det blir vanligare att jordbrukare samarbetar kring dyra maskinanskaffningar, säger Ingo.

Christoffer Ingo
Christoffer Ingos ambition är att profilera sig som spannmålsbonde i Östra Korsholm i fortsättningen. ARKIVFOTO

Ekologisk spannmål i sikte

Som politiker har Christoffer Ingo vid sidan av jordbrukandet profilerat sig som ledande Korsholmspolitiker, SU-ordförande och riksdagsassistent till SFP-ledaren Anna-Maja Henriksson.

Från och med årsskiftet är det emellertid jordbruket som är högst på hans personliga lista. Han är själv en karaktär som trivs fint såväl med sifferarbete på kontoret som med fysiskt värv på åkern.

– Jag är absolut jordbrukare i grund och botten och jag har vuxit upp i olika primärnäringsmiljöer. När det dessutom blev klart att min far Henrik Ingo och hans sambo Hannele Ulvo lägger ner sin fårproduktion i år på grund av dålig lönsamhet har vi beslutat göra en generationsväxling som nu är aktuell.

Christoffer Ingo, själv utbildad landsbygdsföretagare, berättar att han kommer att fokusera på ekologisk spannmålsproduktion. Ekoalternativet har länge tillämpats på släktens åkrar så satsningen känns som ett helt naturligt val, säger han.

För närvarande är det ansökan om startstöd, ingående av ekoförbindelser och upprättande av köpebrev som gäller.

– Jag har grödorna och växtföljden på klart. Det blir konventionella spannmålsgrödor till att börja med. Det återstår att välja sorter. Inledningsvis kommer jag att odla rätt småskaligt i hemtrakten i Miekka, Korsholm. Avsikten är att kunna expandera verksamheten efter hand- både genom köp och arrenderande av odlingsmark.

– Jag siktar på att inte sprida på odlandet för mycket geografiskt sett. Men att få tag i värdefull jordbruksmark är inte enkelt idag. I fråga om maskinparken har jag kommit överens om att idka samarbete med en granne, tillägger Ingo.

Fårfarmning inte uteslutet

Christoffer Ingo har under sin uppväxt skaffat sig mångsidiga erfarenheter av fårfarmningen via familjejordbruket. Han utesluter inte det kan bli aktuellt att återvända till näringsgrenen någon gång framledes.

– Kanske om tio år, funderar han.

– Med anledning av att fårfarmens avelstackor avyttras i slutet av maj kommer jag att jag som en avslutning på hela verksamheten ta hand om cirka 140 sommarlamm i år. Men nästa år är fårfritt, säger Ingo.

Ingo väljer att lägga rikspolitiken åt sidan på grund av sina aktuella jordbrukssatsningar. Men den politiska världen tänker han definitivt inte lämna helt och hållet.

– Jag ämnar fortsätta inom Korsholmspolitiken. Jag upplever att jag i den här situationen rentav har ännu bättre möjligheter att sköta de uppdragen, säger Ingo.