Claas Lexion 1 A Webben
Ny tröska från topp till tå. Claas Lexion finns med Convio och Convio Flex skärbord. De finns med arbetsbredd från 7,7 till 13,8 meter. BILD: Claas
Jordbruk Maskin & teknik

Ny Lexion-generation från Claas

Nya Lexion ser kanske ut som de gamla på håll, men under huvarna döljer sig ny teknik. I den nya Lexion-serien från Claas finns inte mindre än tretton modeller och dessa tröskor är nya konstruktioner från skärbordet till hacken.

Med flaggskeppet Lexion 8900 TT kan Claas erbjuda en tröska med 1.700 millimeter bred cylinder, två rotorer, 18.000 liters spannmålstank och en motoreffekt på 790 hästkrafter.

Det innebär en stor avverkning med kvalitet på arbetet.

Claas visade sin nya Lexion-familj, 5000-, 6000-, 7000- och 8000-serien, på ett event i norra Frankrike i somras. De två mindre modellserierna arbetar med skakare medan de två större har rotorer efter cylindern.

Claas Lexion 2 Webben
Trösktekniken i Claas Lexion 7000- och 8000-serien är vidareutvecklad med fler automatiska inställningar av rotorerna. Luftflödet genom sållkassen riktas automatiskt om för att kompensera om tröskan kör i nedförs- eller uppförslutning. BILD: Claas

Bland nyheterna för de stora kan nämnas större cylinder både vad gäller bredd och diameter, 1.700 millimeter bred och 755 millimeter i diameter. Slagskon har ytterligare två lister jämfört med gamla 700-serien. Det innebär större urtröskningsyta.

Rotorerna i Claas Lexion 7000 och 8000 har 600 millimeters diameter och upp till fyra hydrauliskt justerbara klaffar. Rotorerna har även ny design för längre hållbarhet och mer självrengöring.

Även skakartröskorna har större cylinder, 755 millimeter i diameter och därmed större urtröskningsyta mot slagskon. Största skakartröskan har nu en spannmålstank på 13.500 liter.

Claas Lexion 3 Webben
Förarplatsen i de stora Lexion-tröskorna har ny Cemos-terminal med fler funktioner för ökad kapacitet och kvalitet. BILD: Claas

Utvecklad Cemos-terminal

I hytten har tröskorna Claas Cemos-terminal. Denna har vidareutvecklats så att man numera bland annat kan styra hacken vad gäller intensitet och spridning.

På de stora tröskorna med rotorer kan även fler inställningar av dessa göras i terminalen jämfört med tidigare modeller från Claas.

Tröskornas datorer håller koll på motorns och tröskverkets belastning och justerar automatiskt framkörningshastigheten så att kapaciteten hela tiden är på max utan risk för spill, skadade kärnor eller stopp.

Föraren ställer in gröda och maxvärde för spill och skadade kärnor i terminalen. Tröskan kan därefter köras manuellt eller i automatläge. Genom en knapptryckning i körspaken kopplas automatiken in.

De nya Lexion från Claas har en transporthastighet på fyrtio kilometer i timmen och körs på reducerat varvtal 1.800 varv per minut på väg. Tröskorna finns med hjul eller band fram.

Claas Lexion 4 Webben
I den lilla serien är Lexion 6900 störst. Den har APS-teknik och sex halmskakare. De mindre heter 5000 och har fem skakare. BILD: Claas

”Fullständig förnyelse”

När representanter från Claas beskriver nya Lexion 8000 säger de så här:

– Detta är en fullständig förnyelse av maskinens hjärta, som betyder att vi har ändrat hela urtröskningen, och med det även delvis frånskiljningen. Vi har monterat en ny slagsko i hela nya Lexion-generationen. Vi har gjort framsteg med hela tröskans prestanda.

I snart 25 år har Lexion varit Claas flaggskepp och nu sker nästa generationsskifte.

– Vi har mycket erfarenhet från de självgående hackarna hur man ska överföra hög motoreffekt från svänghjulet fram till cylindern. Nu använder vi samma rem i tröskorna för att driva huvudkomponenterna, alltså cylindern, rotorerna, hacken och framdrivningen.

– Vi accelererar materialet med hjälp av APS-acceleratorn in i huvudcylindern i hög hastighet så vi behåller ett jämnt flöde redan från början. Nu har vi även en större cylinder, som också gör att vi får mer tröghetsmoment med jämnare drift under ständig rörelse. Separatorn eller inmatningen till rotorerna på hybriden är förstorade så de håller igång grödans flöde över skakarna eller i rotorerna.

Claas Lexion 5 Webben
APS-tekniken i Lexions skakartröskor är välbeprövad. Nytt nu är större cylinderdiameter, 755 millimeter och därmed större slagskoyta. BILD: Claas