EU sänkte prognosen för spannmålsskörden

Sommarens hetta och den långvariga torkan har drabbat EU-jordbruket betydligt häftigare än väntat. Det framgår av den senaste skördeprognosen från EU-kommissionens agrara prognostjänst JRC Mars.

GDT tappade lätt på veckans auktion

Noteringarna för mejeriprodukter föll med -0,7 procent på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland.

SLC - Lpx 124609
EU försöker blidka Trump med större kvot för nötkött

EU-kommissionen planerar en ökad import av nötkött från USA. I dag har EU en årlig importkvot för 45.000 ton hormonfritt nötkött från USA, tillsammans med Brasilien och en rad andra länder. Nu ska USA:s andel av den tullfria kvoten höjas.

SLC - Nbc Christina20 Furustam2
Handelskriget mellan USA och Kina berör också EU

Efter sju decennier med allt friare handel befinner sig världen nu i en situation med risk för ett växande handelskrig, konstaterade LRF:s ansvariga för handel och internationell samordning, Christina Furustam, i sitt anförande på Nordiska Bondeorganisationernas centralråds presidiemöte i Danmark nyligen.

Varmare somrar främjar fler hungriga skadeinsekter

Det är inte bara torkan som hotar jordbruket om uppvärmningen fortsätter. Hettan sätter också fart på skadeinsekter som blir bara hungrigare ju hetare vädret blir. Uppe i höga Norden kan skördarna minska med 75 procent om somrarna blir varmare.

Frankrike förbjuder alla neonikotinoider

Den franska regeringen har komplett förbjudit användningen av samtliga växtskyddsmedel som baserar sig på neonikotinoider. Det gäller också substanser som ännu tillåts i EU. Enligt producentorganisationerna försätter förbudet landets jordbruk i en återvändsgränd.

Svinpest i Bulgarien – trots vildsvinsstängsel

Bulgarien har bokfört sitt första fall av afrikansk svinpest i en by nära gränsen mot Rumänien. Fallet upptäcktes ironiskt nog dagen efter att Bulgarien hade invigt sitt 133 kilometer långa vildsvinsstängsel mot Rumänien. Stängslet hjälpte inte.

EU bidrar igen till hälsosam skolmat

EU-programmet för frukt, grönsaker och mjölk återupptas då skolorna igen har börjat i alla delar av Europa. Antalet deltagande skolor ökar hela tiden.

SLC - Tysklandbesok
Tyska journalister bekantade sig med vårt jordbruk

Roland Krieg var en av de 20 tyska journalister som besökte Finland under veckan. De fick bekanta sig med finländskt jordbruk under ledning av SLC och MTK. Satsningen är en del av förarbetet inför Finlands satsning som partnerskapsland på världens största matmässa Grüne Woche i januari nästa år.

SLC - Peter Lindstrom
Större genomskinlighet för kvalitetstilläggens del efterlyses

Peter Lindström är spannmålsodlare på Kimitoön och vill se en större genomskinlighet för kvalitetstilläggens del. Dessutom tycker han att det är fel att kvalitetstillägen ändras sent under säsongen.

SLC - Missvaxt
Naturresursinstitutet: Missväxt troligen ett faktum

Enligt Naturresursinstitutets beräkningar blir spannmålsskörden 2,7 miljarder kilo 2018. Om beräkningarna slår in blir skörden den sämsta sedan missväxtåret 1987.

Rekordliten åländsk spannmålsskörd

Den åländska spannmålstorken vid Färjsundet i Saltvik stängde officiellt den 1 september, men den här veckan har man ännu tagit emot några lass.