SLC - Vattenmelon 1 A Webben
Vattenmelon ett lyckat drag

Kan vattenmelon bli en ny specialgröda i Finland som en följd av det varmare klimatet? Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå vågade sig på att försöka – och lyckades över förväntan. Han skördade cirka 5.000 kilo meloner i fjol somras.

SLC - Oljehampa 1 A Webben
Oljehampa – en ovanligare odlingsgröda

Oljehampa är en ovanlig odlingsgröda i Finland. En jordbrukare som ändå odlar den är Jan Stjernberg på Vessö i Borgå.

SLC - Koriander 1 Webben
Bra skyddsgröda till kummin, men samtidigt ”en social risk”

Höstvesbon Matias Rönnqvist nappade på nischen korianderodling år 2010 och han har för avsikt att försätta.

SLC - Bovete 1 Webben
Boveteodling ökar mångfalden

Ekobonden Nina Långstedt på släktgården Krämars i Ingå provade i fjol för första gången på att odla bovete. Hon ville hitta en ny gröda till växtföljden och öka på mångfalden.

SLC - Lokodlare 1 Webben
Bevattningsdamm för lakvatten och markbyte för specialodlingar

Tillfälligt byte av mark med en mjölkgård är Johan Holmqvists knep för slippa odla lök och chipspotatis på samma skiften för ofta. Efter den rekordtorra sommarn gör han nu också en storsatsning för att kunna bevattna 44 hektar med näringsrikt lakvatten.

SLC - Sparris 1 A Webben
”Vi ser sparrisodlingen som en rolig hobby”

På Mattas gård i Sjundeå där Mats Lundqvist odlar spannmål och oljeväxter har ett försök med sparrisodling i liten skala fallit rätt väl ut. Nu funderar han och trädgårdsmästarsambon Lotta Malmström på att eventuellt utvidga odlingen i framtiden.

SLC - Blomborsen 4 A Webben
Aalsmeer är global knutpunkt för handeln med prydnadsväxter

Lokaler som motsvarar tvåhundra fotbollsplaner och en daglig genomströmning på cirka femtio miljoner prydnadsväxter under högsäsong. Royal Flora Hollands blomsterauktion i Aalsmeer är en imponerande upplevelse.

SLC - Mikrogront 1 Webben
Marknadsföring A och O för nischföretag

Med rätt marknadsföring kan också ett mindre nischföretag sticka ut i dagens enorma produktutbud, påpekar Stijn Baan, delägare i nederländska Koppert Cress. Familjeföretaget specialiserar sig på mikrogrönt, groddar och späda skott av olika växter.

SLC - Mg 0430
Äppelsorter för must och cider ska tas fram av svenska forskare

En nyhet inom den svenska äppelförädlingen är satsningen på must- och cideräpplen inom SLU Grogrund – Centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor.

SLU ska ta fram standard för svensk trädvård

I Sverige finns inga allmänt accepterade riktlinjer för beskärning av träd. Därför tar SLU nu fram en standard för att skapa enhetlighet och bättre kvalitet specifikt för trädbeskärning i stadsnära miljöer.

SLC - Doping
Doping

Stödet för lagring av trädgårdsprodukter i Södra Finland och det nordliga stödet för mjölkproduktion 2018 fastställdes

Regeringen har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter 2018 i Södra Finland och om det slutliga nordliga stödet för mjölkproduktion i januari-december 2018.