SLC - Beyond Beef Meatballs Pan
Fejkat kött går åt som smör på börsen

En köttfri veganburgare av ärter och soja blev storsuccé då uppstartföretaget Beyond Meat förra veckan noterades på den amerikanska it-börsen Nasdaq. Inom bara två dagar tredubblades företagets börsvärde. Placerarna vill tjäna pengar med vegankött.

Många vill konkurrera på köttlös köttmarknad

Beyond Meat är ingalunda ensamma på marknaden för köttlöst kött. Flera konkurrenter utvecklar egna variationer av idén.

SLC - Mg 9964
Nu förhandlar Antti Rinne om en rödmylleregering

En folkfronts- eller rödmylleregering är regeringssonderaren Antti Rinnes (sdp) mål med regeringsförhandlingarna som inleddes tidigt onsdag eftermiddag. Förutom socialdemokraterna deltar centern, svenska folkpartiet, de gröna och vänsterförbundet i förhandlingarna. Om förhandlingarna lyckas betyder det att samlingspartiet ingår i oppositionen liksom sannfinländarna och kristdemokraterna.

SLC - Yara App
Yaralrix en ny app för kvävemätning

Gödselföretaget Yara lanserar applikationen Yaralrix för smarttelefoner. Med hjälp av appen kan du mäta kvävegödslingsbehovet med din smarttelefon.

SLC - Img 9111
Nytt tema för Ålandsmejeriets jippodag

För 28 året i rad ordnade Ålands Centralandelslag ÅCA i måndags sin traditionella jippodag vid Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn i Jomala för samtliga elever i de åländska grundskolornas sjätte klasser.

Lantlig tidsresa för barn i Helsingfors

Också i år ordnas det en tidsresa för barn vid restaurang Gamla kvarnen på Hertonäs gård i Helsingfors. Årets tidsresa, ”En dag på landet”, utspelar sig på fiktiva Knusbacka bondgård under 1880-talet.

SLC - Agri Epi Centre Project Manager Duncan Forbes
5G förvandlar byvägen till en snabb omkörningsfil

Snabba nätverk är en förutsättning för landsbygdens och jordbrukets framtida utveckling. Det framhåller Duncan Forbes som leder ett brittiskt 5G-projekt för elektronisk övervakning av mjölkkor. Målet är en bättre djurvälfärd och optimerad ekonomi.

Holländare prövar 5G inom potatisodling

I Holland skaffar jordbrukare, maskintillverkare och mobilföretag redan sina första erfarenheter av det snabba mobilnätet 5G. Den nya tekniken ska optimera precisionen inom växtskyddet i potatisodlingar.

SLC - Potcert3
Lidls skärpta certifieringskrav ger producenter huvudbry

Den 1 januari år 2022 börjar Lidl kräva mera omfattande certifieringskrav av leverantörer av frukt och grönt. Från odlarhåll ser man med skepticism på de nya kraven, eftersom det medför främst ökade kostnader.

SLC - Akerskylt
SLC: Sätt gärna upp SLC:s åkerskyltar om de är i bra skick

SLC har redan under några somrar påmint trafikanter och konsumenter om den finländska matens ursprung och bondens arbete bakom maten genom SLC:s åkerskyltar.

HKScan minskar sin personal med 183

HKScan minskar antalet anställda med 183. Härav står verksamheten i Sverige för 69 personer.

SLC - Dsc09047
Ålands välbärgade Pro Agria prioriterar utvecklingsprojekt

Efter fjolårets vinst på över 210.000 euro och med en dryg miljon i eget kapital ”firade” Pro Agria Ålands Hushållningssällskap årsmöte den 29 april med utdelning av blommor och bubbelvin samt middag på restaurang för mötets deltagare.