SLC Nyland: Nedskärningar drabbar miljöåtgärder inom jordbruket

SLC Nyland ställer sig kritiskt till regeringens beslut att kraftigt skära ner på jordbrukets miljöersättningar. Även regeringens besked om att nya förbindelser eller avtal som gäller miljöersättningar inte ingås 2020 oroar.

I marginalen: Från miljöbov till hjälte

Vi jordbrukare har länge ansetts vara orsaken till många miljöproblem. Mycket har gjorts fel och mycket görs fortfarande fel. Nu har vi vår chans att ändra på det, påpekar Christer Jägerskiöld, vice ordförande för SLC Åboland.

Ledarstick: HKScan står inför en dunderkur

HKScans nya verkställande direktör Tero Hemmilä är rak på sak i sin kommentar om koncernens bokslut för i fjol. Han presenterade bokslutet i onsdags. Hela fjolårets resultat var en besvikelse, skriver han i sin sin egen kommentar. Koncernens strategi har inte förbättrat lönsamheten enligt målsättningarna och nu måste den negativa utvecklingen vända.

​​Ledare: Växtskyddsexamen via internet?​

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes övergår till ett elektroniskt tentamenssystem kunde man läsa nyligen i ett meddelande från verket. Det gäller i första hand sprängmedelssektorn, där Tukes har ordnat behörighetsprov och tentamina i över tjugo år. I höstas genomförde i alla fall Tapio Palvelut Oy i samarbete med Tukes, Maskinföretagarnas förbund, föreningen Skogsindustrin, jord- och skogsbruksministeriet samt föreningen Metsäkoulutus ett pilotprojekt med tentamen via internet för växtskyddsexamen i skogsvård. Också möjligheten att genomföra växtskyddsexamen via internet kommer också allt närmare.

Debatt: Polsk köttskandal avslöjar sårbarhet

Den nu uppdagade köttskandalen i Polen visar sårbarheten i kontrollsystemet för importerade livsmedel, skriver Niclas Sjöskog. Om den interna kontrollen i ett medlemsland brister kommer ingen varning ut och livsmedel rör sig fritt över gränserna. I det polska fallet hade ingen varning gått ut och Livsmedelsverket hade därför inga uppgifter om saken när nyheten om missförhållandena i det polska slakteriet fick offentlighet och det står nu också klart att ett parti av det polska köttet kommit till Finland.

Debatt: Om älgen och jakten

I en replik nyligen (LF 25.1, sid 19, LF:s anm) lyfter Bjarne Andersson många viktiga aspekter på älgen och dess foderbehov, liksom skogsägaren och dennes levebröd, noterar Jonas Malmsten, jägare och viltforskare.

SLC - Bondenyttan
Kommentaren: Ekologisk intensifiering!

Ekologiskt lantbruk betraktar sig som ett alternativt odlingssätt och kan således uppfattas som en kritik av det bestående konventionella lantbruket. Å andra sidan måste ekologiskt lantbruk finna sig i att dess relevans ifrågasätts. Om sedan Besserwisserei möter intolerans, så är det upplagt för strid, konstaterar Paul Riesinger, agronomie- och forstdoktor, lektor i växtodling vid Skuffis/Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

SLC - Bucht Leppa
Ledare: Sven-Erik Bucht tog adjö

Bland vissa kretsar i Sverige var man inte så överraskad över att den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht måste lämna uppdraget, trots att han hade varit villig att fortsätta. På den här sidan Bottniska viken – eller vi borde kanske tala om Torneälven när det gäller Sven-Erik Bucht – hade vi åtskilliga orsaker att hoppas på ännu en period för honom.

Ledare: S-gruppen ska ordna upp i livsmedelsproduktionen

Först gör sig S-gruppen av med sin lantbrukshandel till danska Danish Agro och några år senare kommer sedan gruppen på att den finländska livsmedelsproduktionen, jordbruket medräknat, behöver ett rejält uppsving.

SLC - Alg
Debatt: Jakt på klövvilt

Bjarne Andersson svarar på Jonas Malmstens inlägg ”Stora och livskraftiga älgar är målet” i LF nr 2/2019.

Ledare: Ett utmanande år för EU

Brexit är med säkerhet det hittills hårdaste bakslaget för den europeiska unionen. Men Brexit är bara ett av många komplexa EU-problem som pockar på en lösning under året, noterar Peter Karlberg.

Debatt: Ekologisk odling miljöbov?

Mängden kol som cirkulerar i bland annat vatten, luft och mark på vår planet ökar konstant. Då vi beaktar den koldioxid som ekoodlingen binder i form av kol i marken väger det upp den klimatpåverkan som de mindre skördarna orsakar, skriver Jussi Murto-Koivisto.