Regeringen har redan fått ta emot en hel del spe i anslutning till budgetpropositionen för nästa år som fick offentlighet i måndags. Tesen är att om inte sysselsättningsmålet på 75 procent är uppfyllt senast 2023 så måste man antingen pruta på de ambitiösa målsättningarna eller så ökar låntagningen. Frågan är egentligen om det är så mycket värre att öka låntagningen än att åter börja skala av den välfärd som landets medborgare, det vill säga väljare, just har utlovats och börjat ta del av.
Det är inte alltid lätt att vara privat markägare i detta land, och det ser ut att bli allt svårare, desto närmare huvudstadsregionen man befinner sig. Nu sätter Nylandsplanen 2050 markägarens rättigheter och utkomstmöjligheter på prov.
Det gick inte alls vägen för den polska kandidaten till posten som ny lantbrukskommissionär, Janusz Wojciechowski, under utfrågningen i EU-parlamentets jordbruksutskott. Det var främst kandidatens velande och mycket allmänt hållna svar som inte övertygade parlamentets jordbruksutskott. Sådant inger inte förtroende inför de svåra förhandlingarna om den kommande gemensamma jordbrukspolitiken.
Den internationella djurens dag uppmärksammas årligen den 4 oktober. SLC påminner om att årets alla dagar behöver vara djurens dag.
Det måste man säga om vår nya regering att det nog kom ut en del konkreta siffror efter förhandlingarna om budgetpropositionen förra veckan, den så kallade budgetrian. Även om det finns undantag har det inte varit brukligt tidigare, utan de som berörs av de statliga budgetpengarna har gått omkring i ovisshet om resultatet, tills regeringens budgetproposition har blivit offentlig några veckor senare in på hösten. Men så var det också en milt sagt märklig situation vi upplevde i augusti då finansministeriet och de enskilda ministerierna kom ut med sina budgetförslag i offentligheten. Det visade sig att pengar, som regeringen lovat i regeringsprogrammet, helt enkelt fattades.
I dag har vi på våra torvmarker en tillväxt och ett kubikinnehåll, som vi tidigare inte ens kunde föreställa oss. Medaljen har förstås även i detta fall en baksida. Eller i detta fall flera, konstaterar Stefan Thölix, ordförande för SLC:s skogsutskott.
Enligt en färsk rapport, som naturresursinstitutet Luke har gjort tillsammans med Finlands miljöcentral, är det bara cirka 430 gram fosfor i medeltal som rinner ut i havet per hektar gödslad vallåker. Hittills har man under 30 års tid ansett att de genomsnittliga utsläppen av fosfor är uppe i 1.100 gram per hektar åker. Resultatet är av mycket stor betydelse i synnerhet för vår boskapshållning som använder mycket vall i utfodringen och producerar stallgödsel som också mycket långt sprids på vallen.
Med hänvisning till klimat och hållbarhet har Vasa övningsskola gått ut i offentligheten med sitt beslut att lämna bort det röda köttet från skolmaten i grundskolan under sex veckors tid. Beslutet har väckt motreaktioner i bland annat Vasabladet och på sociala medier. Många har sett rött får man väl säga.
Åtminstone i finländska jordbrukskretsar är stämningen dämpad kring Janusz Wojciechowski som nu lanseras för posten som EU:s jordbrukskommissionär. Den nuvarande jordbrukskommissionären Phil Hogan från Irland anses emellertid behövas på posten som handelskommissionär, tydligen för att hålla pli på britterna som är på väg ut ur hela EU. Ett annat alternativ hade varit den italienska socialdemokraten Paolo De Castro, men han lanseras inte ens som EU-kommissionär.
Marknadspriset på i synnerhet råg är långt under produktionskostnaderna kan LF åter bekräfta i veckans nummer. Det lär nu finnas råg i landet för ungefär två års behov. Också på andra sädesslag är priset för tillfället betänkligt lågt. Det gäller även i en europeisk jämförelse. Situationen stimulerar inte jordbrukarna att satsa på sin odling framöver vilket kanske i längden är det som är allra mest beklagligt.
Förra veckan kunde LF berätta att kandidatlistan för den nya EU-kommissionen nästan är klar – nästan. Det ser nu ut som om agrarkommissionären Phil Hogan skulle bli handelskommissionär framöver. Vem som man tänkt sig ska bli följande jordbrukskommissionär är däremot inte ännu fastslaget. Det är nog med en viss förvirring man ser på rockeringarna inom kommissionen, i synnerhet som ett förnyande av den gemensamma jordbrukspolitiken är under beredning. Posten som jordbrukskommissionär är bland de viktigaste, inte bara ur budget- men också ur matförsörjningssynvinkel.
För tillfället ser inte närings- och klimatmålsättningarna ut att stå i strid med varandra, men man påpekar redan i dag att exempelvis en renodlad vegandiet kan medföra brister på vissa vitaminer. Näringsrekommendationerna är väl ändå till för att vi ska hållas friska och sunda?