I Parisavtalet konstateras att en grundläggande prioritet i klimatarbetet är att trygga livsmedelsförsörjningen och få slut på hungersnöd. De åtgärder som görs inom ramen för Parisavtalet får alltså inte försämra livsmedelsförsörjningen i en värld där matproduktionen redan är under hårt tryck, påpekar ÖSP i en insändare.
Vid en första blick är det närmare 200 miljoner euro som ministeriernas budgetförslag för nästa år minskar i miljö- och LFA-ersättning jämfört med i år. Att anslagen skulle råka ut för rödpennan var vi förberedda på. En så här drastisk nedskärning hade vi dock inte räknat med. Regeringsprogrammet innehåller ju skrivningar om att underskottet i såväl miljöersättningen som i LFA-ersättningen täcks nästa år.
Inte ens en spannmålsodlare lever av bröd allena, utan vi bör även få ett rättvist pris för våra produkter, påpekar Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.
Det finns inte någon orsak att minska på den djurhållning vi har i dag i Finland. Vårt lands produktion av kött, mjölkprodukter och ägg är hållbar och balanserad. Vi skövlar inte regnskog för att få sojabönor att föda upp djuren med.
Att möjligheterna för export av finländsk spannmål ökar är en positiv sak för jordbruket. Hittills har exportalternativet dock inte återspeglats tillräckligt i den inhemska prissättningen.
Efter en sådan här sommar påminns man om vattnets betydelse. Visst, riktigt lika torr som fjolåret är inte den här säsongen, men visst är det torrt. Lokalt och för vissa odlingsgrödors del kan följderna till och med vara värre i år.
Finland kommer på nästsista plats bland medlemsländerna i en EU-jämförelse för 2018 gällande möjlighet till fast bredbandsförbindelse. Bara Bulgarien har sämre fasta bredbandsförbindelser än vi.
Sommaren för med sig ett annat konsumentbeteende hos oss människor. Med köttbolagens halvårsrapporter i färskt minne kan man igen en gång konstatera att en lyckad grillsäsong faktiskt markant ökar konsumtionen av grillat kött och förstås den finländska nationalgrönsaken, korven.
Europa behöver få använda moderna växtförädlingsmetoder för att vårt jordbruk ska kunna konkurrera på en global nivå.
Vår gruvlagstiftning ser åter ut att vara aktuell. Den är rätt så viktig för markägarna, i och med att den som har inmutningsplaner också har ganska långtgående rättigheter, till och med på andras marker.
Förra veckan refererade LF uppgifter som kommit fram på en presskonferens som Yara Finland höll om årets gödslingspriser.En del av materialet har väckt reaktioner bland tidningens läsare, bland annat uppgifterna att priserna stiger i år, cirka 10 procent i genomsnitt jämfört med tidigare, men i Europa stiger priserna mer, cirka 20 procent.
Efter 20 år av förhandlingar blev det avtal om ett frihandelsområde mellan EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Avtalet måste ännu ratificeras av medlemsländerna och så måste det godkännas av EU-parlamentet.