Opinion

Ledarsticket: Unga nordiska bönder sida vid sida

I tisdags lanserades ett nytt nätverk för unga producenter, Nordic Young Farmers Association (NYFA), som ska förstärka bandet mellan unga producenter i Island, Finland, Norge, Sverige och Danmark. Det är alltså fråga om ett nordiskt nätverk och i den kontexten fortsätter man det traditionsrika nordiska samarbetet som funnits länge, men som inte alltid seglat i medvind. Kittet i det nordiska samarbetet är en gemensam värdegrund och så är det också här. Erfarenheter från de senaste tio åren visar att EU-samarbetet inte alltid är friktionsfritt och därmed har det nordiska igen stigit i kurs, så här i varje fall i Finland och Sverige.

När de unga bönderna från Bekkarfjord i norr till Gedser i söder, från Borgarnes i väster till Ilomants i öster, förenas sida vid sida i ett nytt nätverk så bjuder samtiden på stora utmaningar. Tittar man mot horisonten verkar de dessutom bara öka i omfattning. Klimatförändringen, hotet mot den biologiska mångfalden, pollinerardöden, pandemier, livsmedelssäkerheten samt prissättningen av jord- och skogsbrukets kolbindning är ett antal globala framtidsfrågor där det med säkerhet kunde vara på sin plats med samnordiskt tankearbete och någon form av gemensam hållning. Några framtidsfrågor som igen har en specifik nordisk karaktär är försvagningen av golfströmmen, Östersjöns skick och stormakternas tilltagande intresse för Arktis. Därtill verkar osäkerheten i världen, och även här i vårt hörn av den, öka.

Det finns mycket att bita i för de unga nordiska producenterna. Thorbjørn Koefond, ordförande för LandboUngdom i Danmark, och den som leder ordet i NYFA under 2020, säger att man upplever liknande utmaningar i hela Norden och att det via samarbetet blir lättare att hantera dem. Nu har de unga bönderna chansen att göra just det och att ta sig an de framtidsfrågor som sannolikt kommer att prägla hela deras yrkesliv. Ett frö är sått, nu gäller det att se till att det gror också.