Ledaren: Böndernas mått börjar vara rågat

Europas bönder börjar få tillräckligt. De saknar ett erkännande för det de håller på med. De känner sig utpekade och upplever det som ytterst orättvist. Protesterna har blivit allt mer högljudda i Frankrike och nu även i Tyskland samt Nederländerna. Allt fler bönder upplever att deras möjligheter att producera mat försvåras från alla håll, och detta inte minst i klimat- och miljödebattens namn. Här uppe i vår nordliga knut har vi det än så länge lite lugnare. Det jäser dock under ytan, det finns ett tryck från allt fler, också SLC-medlemmar, på att man borde reagera skarpare på de grupper som dömer ut exempelvis köttet och då i synnerhet nötköttet.

SLC - Mats
Nylund tar bladet från munnen: De offentliga köken agerar förmyndare för skattepengar

Denna vecka är SLC-ordföranden Mats Nylund upprörd. – Det gäller både å egna och medlemmarnas vägnar, säger han. Orsaken är allehanda köttbojkotter som utlyses i klimatets namn fastän de för det mesta grundar sig på helt andra agendor. De som står bakom de här kampanjerna hänvisar till globala data som inte håller i Finland.

Ledarsticket: Wojciechowski gick hem och studerade

Det blev till en andra utfrågning av Polens och Ursula von der Leyens kandidat till posten som jordbrukskommissionär i EU-kommissionen, Janusz Wojciechowski. Efter en svag prestation i första utfrågningen gick det nu vägen på ett helt annat sätt, så att alla grupper i EU-parlamentet kan ställa sig bakom den kommande jordbrukskommissionären. Vi kan säga så för valet torde i praktiken vara klart, varför det inte lönar sig att klaga.

Ledaren: Budgetproposition i osäker omvärld

Regeringen har redan fått ta emot en hel del spe i anslutning till budgetpropositionen för nästa år som fick offentlighet i måndags. Tesen är att om inte sysselsättningsmålet på 75 procent är uppfyllt senast 2023 så måste man antingen pruta på de ambitiösa målsättningarna eller så ökar låntagningen. Frågan är egentligen om det är så mycket värre att öka låntagningen än att åter börja skala av den välfärd som landets medborgare, det vill säga väljare, just har utlovats och börjat ta del av.

Ledaren: Planläggning tär på markägarens utkomst

Det är inte alltid lätt att vara privat markägare i detta land, och det ser ut att bli allt svårare, desto närmare huvudstadsregionen man befinner sig. Nu sätter Nylandsplanen 2050 markägarens rättigheter och utkomstmöjligheter på prov.

Ledarsticket: Misslyckat kommissionärsval?

Det gick inte alls vägen för den polska kandidaten till posten som ny lantbrukskommissionär, Janusz Wojciechowski, under utfrågningen i EU-parlamentets jordbruksutskott. Det var främst kandidatens velande och mycket allmänt hållna svar som inte övertygade parlamentets jordbruksutskott. Sådant inger inte förtroende inför de svåra förhandlingarna om den kommande gemensamma jordbrukspolitiken.

SLC: Målet är världens lyckligaste kor – djurens dag 365 dagar om året

Den internationella djurens dag uppmärksammas årligen den 4 oktober. SLC påminner om att årets alla dagar behöver vara djurens dag.

Ledaren: Budgetrian fick det att klarna

Det måste man säga om vår nya regering att det nog kom ut en del konkreta siffror efter förhandlingarna om budgetpropositionen förra veckan, den så kallade budgetrian. Även om det finns undantag har det inte varit brukligt tidigare, utan de som berörs av de statliga budgetpengarna har gått omkring i ovisshet om resultatet, tills regeringens budgetproposition har blivit offentlig några veckor senare in på hösten. Men så var det också en milt sagt märklig situation vi upplevde i augusti då finansministeriet och de enskilda ministerierna kom ut med sina budgetförslag i offentligheten. Det visade sig att pengar, som regeringen lovat i regeringsprogrammet, helt enkelt fattades.

Kommentaren: Torvmarker

I dag har vi på våra torvmarker en tillväxt och ett kubikinnehåll, som vi tidigare inte ens kunde föreställa oss. Medaljen har förstås även i detta fall en baksida. Eller i detta fall flera, konstaterar Stefan Thölix, ordförande för SLC:s skogsutskott.

Ledaren: Kan ny rapport ändra riktning på debatten?

Enligt en färsk rapport, som naturresursinstitutet Luke har gjort tillsammans med Finlands miljöcentral, är det bara cirka 430 gram fosfor i medeltal som rinner ut i havet per hektar gödslad vallåker. Hittills har man under 30 års tid ansett att de genomsnittliga utsläppen av fosfor är uppe i 1.100 gram per hektar åker. Resultatet är av mycket stor betydelse i synnerhet för vår boskapshållning som använder mycket vall i utfodringen och producerar stallgödsel som också mycket långt sprids på vallen.

Ledaren: Nej till rött i skolmaten fick många att se rött

Med hänvisning till klimat och hållbarhet har Vasa övningsskola gått ut i offentligheten med sitt beslut att lämna bort det röda köttet från skolmaten i grundskolan under sex veckors tid. Beslutet har väckt motreaktioner i bland annat Vasabladet och på sociala medier. Många har sett rött får man väl säga.

Ledarsticket: Dämpad stämning kring ny kommissionär

Åtminstone i finländska jordbrukskretsar är stämningen dämpad kring Janusz Wojciechowski som nu lanseras för posten som EU:s jordbrukskommissionär. Den nuvarande jordbrukskommissionären Phil Hogan från Irland anses emellertid behövas på posten som handelskommissionär, tydligen för att hålla pli på britterna som är på väg ut ur hela EU. Ett annat alternativ hade varit den italienska socialdemokraten Paolo De Castro, men han lanseras inte ens som EU-kommissionär.