Att statsministern och därmed regeringen avgick betyder som bekant inte att regeringsbasen har spruckit. Alla regeringspartierna är överens om att sammansättningen är den rätta med tanke på konstellationerna i riksdagen och om att regeringsprogrammet är bra. Att regeringsprogrammet, som innehåller många gynnsamma punkter för landsbygden och för Svenskfinland, håller är huvudsaken.
Strejken är över kunde man utropa onsdag förmiddag efter att uppgörelsen mellan postfacket PAU och servicearbetsgivarna Palta hade godkänts. Efter senaste veckoslut hade parterna förhandlat intensivt och tisdag kväll kunde alltså riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala ge ett tredje medlingsbud.
SLC:s förbundsfullmäktige tog vid sitt höstmöte i Vanda i tisdags kraftigt ställning för att kollagret och kolsänkan är markägarens egendom.
Jessica och Mikael Aminoff kritiserar Radio Vega för ett ensidigt inslag gällande klimatkompensation.
I framtiden ska ännu färre personer på färre men större gårdar producera i stort sett samma mängd mjölk. Det kräver ökad automatisering. Den andra saken som är livsnödvändig för en egen mjölkproduktion är konkurrenskraftiga produktionskostnader. Här får vi nog se oss själva i spegeln - konkurrensutsätter vi tillräckligt de varor och tjänster vi köper? frågar Niclas Sjöskog som är ordförande för SLC:s mjölksamarbetsgrupp.
Under den här hösten har LF fått kännedom om exempel på nyländska skogsavverkningar som ingen vågar ta i. Uppköparna vill inte heller köpa virket. Det här har ibland hänt trots ingångna avtal. Det visar sig att Finlands skogscentral har förmedlat information om anmäld användning av skog, i praktiken avverkning, till NTM-centralen.
Diskussionen kring påståendena om jordbrukarnas minskande deltagande i miljöprogrammet fortsätter. Nu vill vår gröna miljöminister Krista Mikkonen ha en gräns för gödsling med fosfor, som borde gälla alla gårdar i vårt land. Så säger hon i alla fall till Svenska Yle nyligen. Det är korrekt att miljöprogrammet är helt centralt när det gäller begränsningen av fosfor. Men jordbrukarna lämnar inte miljöprogrammet så där bara. Det kan de helt enkelt inte.
Klimataktivister världen runt varnar för världens undergång och kräver en omedelbar helomvändning inom energipolitiken. Men energirevolutionen har redan tagit fart, påpekar Peter Karlberg i veckans ledare.
Programmet Spotlight har nyligen satt fokus på eventuella fosforutsläpp i vattendragen från jordbruket. I Egentliga Finland, den region där jordens behov av fosfor är minst i landet, är också anslutningsgraden för animalieproducenterna till jordbrukets miljöprogram bland de lägsta. Det här kan anses vara en risk i och med att det bara är miljöprogrammet som sätter en gräns för gödsling med fosfor enligt jordens egenskaper och fosforhalt. Nitratdirektivet omfattar bara kvävegödsling.
Oljeväxtodlingen var på tapeten då SLC Nylands styrelse sammanträdde nyligen på Avena Nordic Grain i Kyrkslätt. Vi odlar för lite oljeväxter i Finland. I år var arealen nere i under 37.000 hektar, medan rekordet har varit över 100.000 hektar, det var 2010.
Diskussionerna kring den gröna fullmäktigeledamoten i Helsingfors Atte Harjanne och hans motion om att halvera kött och mjölk i stadens bespisning 2025 är inte slut. Nu har den kristdemokratiska fullmäktigeledamoten i Pedersöre David Pettersson tagit initiativ till en motion i sin hemkommun, som går ut på att bjuda dit fullmäktigeledamöter från Helsingfors så att de kan bekanta sig med primärproduktionen på landsbygden.
”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”, skriver Astrid Lindgren. Något de som ansvarar för samhällsplaneringen också kunde tänka på, påpekar SLC:s skogsombudsman Anders Portin.