Ledaren: Minister Berner spred oro

I en intervju i Hufvudstadsbladet nyligen, talar den tidigare kommunikationsministern Anne Berner ut om sin ministerperiod. Hon valdes in i riksdagen 2015 som obunden på centerns vallista. När hon väl var invald skrev hon sig ändå in i partiet, för att bli minister i regeringen Sipilä. Med andra ord ville hon ha en ministerpost. I hennes fall blev det kommunikationsministerposten. Anne Berner har fått massor med beröm som företagsledare och välgörare innan hon blev politiker. Inom politiken blev det emellertid en del kritik. Efter fyra år var den politiska karriären över, och Anne Berner är inte längre medlem av centern.

Ledaren: Äntligen livsmedelsombudsman

Efter ett riksdagsval och efter att en ny regering bildats kunde statsrådet förra veckan äntligen utse en livsmedelsombudsman. Livsmedelsombudsmannen inleder sitt uppdrag i september. SLC har tryckt på för att få en livsmedelsombudsman i cirka tio år.

Ledarsticket: Sämre tider åter på väg?

Regeringsprogrammet är knappt färdigt redigerat förrän prognoserna duggar om avtagande tillväxt. Det är inte i harmoni med programmets mål. Bland de färskaste prognoserna finns finansministeriets översikt, som förutspår utvecklingen till 2023.

Ledaren: Juncker tog åter bladet från munnen

Jean-Claude Juncker ska snart sluta som EU-kommissionens ordförande. Han har delat ut kommentarer till höger och vänster om EU:s nuläge och framtid för att inte tala om institutionerna. Den gode kommissionsordföranden är känd för sin frispråkighet sedan tidigare. För ett par år sedan blev han så pass förbannad över att bara 30 av EU-parlamentets 750 ledamöter var närvarande på en debatt, att han kallade hela parlamentet för skrattretande.

Ledarsticket: Uppdaterade kolsänkor …

Efter ett par veckors väntan kom institutet för naturresurser Luke ut med en uppdatering av de beräknade jämförelsenivåerna för Finlands kolsänka under perioden 2021–2025. Av någon anledning fick inte uppdateringen tillnärmelsevis samma publicitet som då uppgifter gav vid handen att de tidigare jämförelsenivåerna var för optimistiska. Det hände för några veckor sedan.

Ledarsticket: Grattis, Thomas!

SLC:s fullmäktigeordförande och fjärde periodens riksdagsledamot vald för SFP Thomas Blomqvist, 54, blir minister för nordiskt samarbete och jämställdhet. Thomas Blomqvist är jordbrukare i Tenala, han har tidigare varit ordförande för SLC Nyland och mångårig medlem i SLC:s styrelse. Han valdes till ordförande för SLC:s fullmäktige på höstmötet 2017, då riksdagskollegan Mats Nylund valdes till förbundsordförande.

Ledaren: En arbetar- och bonderegering

Folkfrontsregering, rödmylleregering, vår nya regering har redan lanserats under åtminstone de här beteckningarna. I många andra länder skulle man antagligen ha talat om en arbetar- och bonderegering med hänvisning till de två dominerande partierna, socialdemokraterna och centern, låt vara att man får hålla kvar glimten i ögat. Kanske folkfrontsregering ändå är det mest täckande namnet, eftersom regeringen har en bred sammansättning, eller kanske det skulle vara enklare att bara tala om en koalition.

SLC - Kolumn Finne Webben
Kommentaren: Fokus på skogsägarens intressen

Ledaren: För landsbygden i nya EU-parlamentet 

Insändare: Rösta in en jordbrukare i Europarlamentet!

Vår finländska matproduktion är hållbar och säker. Hur ska vi kunna garantera att det också i framtiden finns ett inhemskt alternativ i butikerna? Svaret ligger i en stark gemensam jordbrukspolitik i EU (CAP) som uppmärksammar också små medlemsländer, påpekar Max Schulman.

Ledaren: Irländska bönder kräver – och får?

Följderna av det brittiska utträdet ur EU, Brexit, har lett till sänkta priser på nötkött som de irländska bönderna levererar för export till Storbritannien. Detta alltså trots att Storbritannien inte ens har lämnat EU ännu och importvillkoren fortfarande är de samma. De irländska bönderna har därför krävt att få kompensation, inte av Storbritannien, vars irrationella beteende är orsak till det läge som uppstått, utan av EU och sitt eget land, Irland. Man talar om en kompensation på 100 miljoner euro varav hälften ska finansieras via EU-kommissionens krisåtgärder och den andra hälften av irländska staten.

Ledarsticket: Man hinner ännu rösta i EU-valet

PÅ LF var vi visserligen lite förhastade då vi förra veckan skrev att förhandsröstningen skulle pågå ännu lördag för en vecka sedan, ursäkta för det. I själva verket kunde man åtminstone på de flesta ställena rösta ännu i tisdags.