Insändaren: Klimatkompensation i Radio Vega

Jessica och Mikael Aminoff kritiserar Radio Vega för ett ensidigt inslag gällande klimatkompensation.

SLC - Kolumn Sjoskog Webben
Kommentaren: Innovationer och kloka beslut behövs

I framtiden ska ännu färre personer på färre men större gårdar producera i stort sett samma mängd mjölk. Det kräver ökad automatisering. Den andra saken som är livsnödvändig för en egen mjölkproduktion är konkurrenskraftiga produktionskostnader. Här får vi nog se oss själva i spegeln - konkurrensutsätter vi tillräckligt de varor och tjänster vi köper? frågar Niclas Sjöskog som är ordförande för SLC:s mjölksamarbetsgrupp.

Ännu ett påhopp mot skogsägarna

Under den här hösten har LF fått kännedom om exempel på nyländska skogsavverkningar som ingen vågar ta i. Uppköparna vill inte heller köpa virket. Det här har ibland hänt trots ingångna avtal. Det visar sig att Finlands skogscentral har förmedlat information om anmäld användning av skog, i praktiken avverkning, till NTM-centralen.

Ledaren: Jordbrukarna lämnar inte miljöprogrammet så där bara

Diskussionen kring påståendena om jordbrukarnas minskande deltagande i miljöprogrammet fortsätter. Nu vill vår gröna miljöminister Krista Mikkonen ha en gräns för gödsling med fosfor, som borde gälla alla gårdar i vårt land. Så säger hon i alla fall till Svenska Yle nyligen. Det är korrekt att miljöprogrammet är helt centralt när det gäller begränsningen av fosfor. Men jordbrukarna lämnar inte miljöprogrammet så där bara. Det kan de helt enkelt inte.

Ledaren: Förnybar energi kan rädda klimatet

Klimataktivister världen runt varnar för världens undergång och kräver en omedelbar helomvändning inom energipolitiken. Men energirevolutionen har redan tagit fart, påpekar Peter Karlberg i veckans ledare.

Ledaren: Fosforn och miljöersättningen

Programmet Spotlight har nyligen satt fokus på eventuella fosforutsläpp i vattendragen från jordbruket. I Egentliga Finland, den region där jordens behov av fosfor är minst i landet, är också anslutningsgraden för animalieproducenterna till jordbrukets miljöprogram bland de lägsta. Det här kan anses vara en risk i och med att det bara är miljöprogrammet som sätter en gräns för gödsling med fosfor enligt jordens egenskaper och fosforhalt. Nitratdirektivet omfattar bara kvävegödsling.

Ledaren: Hur vända attityden till oljeväxterna?

Oljeväxtodlingen var på tapeten då SLC Nylands styrelse sammanträdde nyligen på Avena Nordic Grain i Kyrkslätt. Vi odlar för lite oljeväxter i Finland. I år var arealen nere i under 37.000 hektar, medan rekordet har varit över 100.000 hektar, det var 2010.

Ledarsticket: God idé besöka Pedersöre

Diskussionerna kring den gröna fullmäktigeledamoten i Helsingfors Atte Harjanne och hans motion om att halvera kött och mjölk i stadens bespisning 2025 är inte slut. Nu har den kristdemokratiska fullmäktigeledamoten i Pedersöre David Pettersson tagit initiativ till en motion i sin hemkommun, som går ut på att bjuda dit fullmäktigeledamöter från Helsingfors så att de kan bekanta sig med primärproduktionen på landsbygden.

SLC - Kolumn Portin Webben
Kommentaren: Är man stark måste man vara snäll

”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”, skriver Astrid Lindgren. Något de som ansvarar för samhällsplaneringen också kunde tänka på, påpekar SLC:s skogsombudsman Anders Portin.

Ledaren: Böndernas mått börjar vara rågat

Europas bönder börjar få tillräckligt. De saknar ett erkännande för det de håller på med. De känner sig utpekade och upplever det som ytterst orättvist. Protesterna har blivit allt mer högljudda i Frankrike och nu även i Tyskland samt Nederländerna. Allt fler bönder upplever att deras möjligheter att producera mat försvåras från alla håll, och detta inte minst i klimat- och miljödebattens namn. Här uppe i vår nordliga knut har vi det än så länge lite lugnare. Det jäser dock under ytan, det finns ett tryck från allt fler, också SLC-medlemmar, på att man borde reagera skarpare på de grupper som dömer ut exempelvis köttet och då i synnerhet nötköttet.

SLC - Mats
Nylund tar bladet från munnen: De offentliga köken agerar förmyndare för skattepengar

Denna vecka är SLC-ordföranden Mats Nylund upprörd. – Det gäller både å egna och medlemmarnas vägnar, säger han. Orsaken är allehanda köttbojkotter som utlyses i klimatets namn fastän de för det mesta grundar sig på helt andra agendor. De som står bakom de här kampanjerna hänvisar till globala data som inte håller i Finland.

Ledarsticket: Wojciechowski gick hem och studerade

Det blev till en andra utfrågning av Polens och Ursula von der Leyens kandidat till posten som jordbrukskommissionär i EU-kommissionen, Janusz Wojciechowski. Efter en svag prestation i första utfrågningen gick det nu vägen på ett helt annat sätt, så att alla grupper i EU-parlamentet kan ställa sig bakom den kommande jordbrukskommissionären. Vi kan säga så för valet torde i praktiken vara klart, varför det inte lönar sig att klaga.