Ledaren: Krångliga villkor leder till oanvända krispengar

Ålands lagting har beviljat 465.000 euro i arealstöd till åländska jordbrukare som drabbades extremt svårt av förra sommarens torka. Nu har 138 odlare sökt detta krisstöd. Den summa som kan betalas ut till odlarna stannar då på drygt 340.000 euro enligt de kriterier som slogs fast när landskapsregeringen anmälde krisstödet till EU. Därmed kommer alltså cirka 120.000 euro av det stöd som politikerna beviljade att gå odlarnas näsa förbi.

Ledarsticket: Regeringsmedverkan behövs för landsbygden

Riksdagsvalet är över och fastän Niclas Sjöskog inte blev invald kan man väl påstå att resultatet blev lyckat för den finlandssvenska landsbygden. Riksdagen hyser nu tre SLC-medlemmar, valda för Svenska folkpartiet. Det torde åtminstone räcka för att kunna få säte i de viktigaste utskotten för landsbygden.

SLC - Mg 7744
Mats Nylund tror på möjligheten att föra landsbygdspolitik i ny regering

Det blir inga lätta regeringsförhandlingar tror SLC:s ordförande Mats Nylund. Det blir troligtvis ändå socialdemokraterna som bildar regering, och det ska nog gå att samarbeta med den kommande regeringen om viktiga landsbygdsfrågor. Enligt Mats Nylund vore det viktigt att SFP medverkar i regeringen. – Men vi måste få den överdimensionerade klimatdebatten tillbaka på en vettig nivå, säger han.

Kommentaren: Varför sluta konsumera inhemsk mat?

Som så ofta förr pekar WWF åter på matproduktionen som en av de tre stora orsakerna till vår överkonsumtion tillsammans med trafik och energi. På producenthåll har vi alltid haft svårt med den ekvationen. Hur kan det vara negativt att producera mat, så länge människor svälter? frågar sig chefredaktör Micke Godtfredsen i en kommentar.

Ledaren: En ny chans att avblåsa hela brexit

I skrivande stund har det brittiska parlamentet inte ännu kommit överens om ett förslag till avtal om Storbritanniens utträde ur unionen, brexit. Tidigare var villkoret att landet i så fall skulle lämna unionen utan avtal senast natten mellan fredag och lördag. På Europeiska rådets möte onsdag kväll fick Storbritannien dock tilläggstid till den sista oktober för ett utträde. Utträdet kan dock förverkligas tidigare, om det finns ett avtal. Avtalet innebär också att Storbritannien kan avblåsa brexit.

Ledarsticket: Rösta om du inte gjort det!

Oavsett vem som bildar regering efter valet på söndag måste någon ta på sig ansvaret att föra landsbygdens talan i regeringen. Eftersom centern med en viss sannolikhet är oppositionsparti efter valet, kan den lotten i så fall tillfalla SFP som har en lång landsbygdstradition.

ÖSP: Finländsk mat är klimatsmart!

Hur skall de finländska konsumenterna äta för att vara klimatsmarta? Svaret är enkelt; ät mat producerad i Finland! påpekar ÖSP:s vårmöte i ett uttalande.

Ledaren: Så är det dags att rösta

Någon måste föra landsbygdens talan oavsett vilket av regeringsalternativen som förverkligas efter riksdagsvalet. Det är därför vi senast nu måste inse att så många SLC-medlemmar som möjligt bör väljas in i riksdagen. Hur optimistisk man än vill vara så är nämligen ingen av dem säkra.

SLC - Mg 9223 1
Nyländska bönder vill ha besked om satsningar på mat och skog

Jordbrukarna och skogsägarna behöver inför nästa regeringsperiod få klara besked från beslutsfattarna. Det samma gäller verksamhetsförutsättningarna för den kommande EU-programperioden 2021-2027. Det säger SLC Nyland i ett uttalande från förbundets vårmöte i torsdags i Söderkulla.

SLC - Tarhamehilainen Tattarilla Kuva Tarja Ollikka Sml
Producentorganisationerna och biodlarna vill trygga pollineringen

Ledarsticket: Vi bör vara steget före Finnwatch

​Medborgarorganisationen Finnwatch som granskar följderna av våra företags globala verksamhet har hittat oegentligheter bland Valios underleverantörer i Thailand. Oegentligheterna handlar om arbetstagarnas rättigheter. Valio har i alla fall på ett imponerande sätt reagerat snabbt, inte minst med att själv vara bland de första som publicerat uppgifterna.

Ledaren: Vi har redan en näringsrekommendation, WWF

Världsnaturfonden WWF lanserar en växtbaserad ”klimatsmart” näringsrekommendation som bland annat tillåter rött kött en gång i veckan, ett glas mjölk per dag och sex hönsägg per månad. Rekommendationen kommer från den oberoende forskargruppen EAT Lancet commission och baserar sig på globala siffror. Vi kan dock lugnt säga att Finland utgör ett positivt undantag i mängden