ÖSP: Österbottniska bönder levererar trygg mat

Österbottens svenska producentförbund har firat 85-årsjubileum i samband med förbundets höstmöte, och kan konstatera att frågan var och hur vår mat produceras är mer aktuell än någonsin, påpekar förbundet i ett uttalande.

Skogsägaren ännu utan hållpunkt i klimatdebatten

Naturresursinstitutet Luke har räknat om sin referensnivå på skogens koldioxidekvivalenter 2021-2025. Ur skogsbrukarsynvinkel noterar man att de nya siffrorna är mindre än dem som Finland lämnade till kommissionen för ett år sedan. Från skogsägarhåll hade vi kanske nästan hoppats på en sorts konkret gräns för vad vi kan ta ut ur skogen inom hållbara ramar. Nu fortsätter i stället det uppslitande käbblet mellan skogsägarnas och miljöorganisationernas representanter.

Gynnsam jordbrukspolitik på Åland, tack!

Ålands nyutnämnde näringsminister Fredrik Karlström (Moderat samling för Åland) har gett sin jordbrukspolitiska programförklaring på ÅPF:s höstmöte på Luciadagen. Nu verkar det i alla fall som om näringsminister Fredrik Karlström i det närmaste vill sluta pakt med bönderna.

Ledaren: Svår lönsamhet för svin trots efterfrågan

I förra veckans LF uttrycker ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott sitt bekymmer över köttgårdarnas dåliga lönsamhet. Man kan inte annat än förundra sig storligen över varför situationen är som den är. Det gäller nötgårdarna där produktionen minskat men även svingårdarna, trots att exporten från EU till Kina och övriga Asien går på högvarv. Producenterna i de exportaggressiva EU-länderna producerar och levererar allt vad de hinner.

Ledarsticket: Regeringen står och faller med centern

Finland har fått en ny regering, som förhoppningsvis är funktionsduglig. Bakgrunden till vad som sist och slutligen ledde till regeringskrisen förra veckan är knappast utagerad, men för regeringsarbetets skull vore det kanske bäst att byken tvättas utanför regeringskabinetten. Resultatet av interpellationsdebatten kring den gröna utrikesministern Pekka Haavistos roll i planen att få hem barnen och deras familjer från flyktinglägret al Hol är visserligen öppet i skrivande stund.

Kommentaren: Relevans viktigare än känslor i skogsbruket

Det är bra att man utvärderar och uppdaterar lagstiftningen så att den motsvarar nya förhållanden. Som skogsägare är det ändå bra att vara på vår vakt och bevaka våra intressen, påpekar Micke Godtfredsen i en kommentar till kommande utvärderingar av skogslagstiftningen.

Skogsbranschens experter efterlyser fakta i debatten

Skogsbranschens experter anser att skogsdebatten har spårat ut och efterlyser fakta.

Ledaren: Regeringsprogrammet viktigast

Att statsministern och därmed regeringen avgick betyder som bekant inte att regeringsbasen har spruckit. Alla regeringspartierna är överens om att sammansättningen är den rätta med tanke på konstellationerna i riksdagen och om att regeringsprogrammet är bra. Att regeringsprogrammet, som innehåller många gynnsamma punkter för landsbygden och för Svenskfinland, håller är huvudsaken.

Ledaren: Lärdomar av postkonflikten

Strejken är över kunde man utropa onsdag förmiddag efter att uppgörelsen mellan postfacket PAU och servicearbetsgivarna Palta hade godkänts. Efter senaste veckoslut hade parterna förhandlat intensivt och tisdag kväll kunde alltså riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala ge ett tredje medlingsbud.

SLC - Fmge Uttal
Markens kolsänka tillhör markägaren enligt SLC

SLC:s förbundsfullmäktige tog vid sitt höstmöte i Vanda i tisdags kraftigt ställning för att kollagret och kolsänkan är markägarens egendom.

Insändaren: Klimatkompensation i Radio Vega

Jessica och Mikael Aminoff kritiserar Radio Vega för ett ensidigt inslag gällande klimatkompensation.

SLC - Kolumn Sjoskog Webben
Kommentaren: Innovationer och kloka beslut behövs

I framtiden ska ännu färre personer på färre men större gårdar producera i stort sett samma mängd mjölk. Det kräver ökad automatisering. Den andra saken som är livsnödvändig för en egen mjölkproduktion är konkurrenskraftiga produktionskostnader. Här får vi nog se oss själva i spegeln - konkurrensutsätter vi tillräckligt de varor och tjänster vi köper? frågar Niclas Sjöskog som är ordförande för SLC:s mjölksamarbetsgrupp.