Wik Portin
Karen Wik-Portin, regiondirektör, Finlands skogscentral.
Skogsbruk Opinion Tema

Kommentaren:
Skogsprogram och
andra program

I början av december kunde vi äntligen offentliggöra de regionala skogsprogrammen för 2021-2025. I ett nära samarbete med olika skogliga organisationer, företag och myndigheter har landskapens skogsråd tillsammans med Skogscentralens personal utarbetat programmen.

Vi har i samråd strävat efter att hitta de åtgärder som under en tidsperiod på fem år bäst för utvecklingen av skogssektorn i önskad riktning och som säkrar verksamhetsförutsättningarna för skogsbruk i de olika landskapen.

Aldrig någonsin har vi upplevt en så mångsidig diskussion om skogssektorn som under det senaste året. Än har sektorn framställts som en klimatbov – än som en klimathjälte. Samtidigt som vi borde binda mycket koldioxid i skogen borde vi sköta om den biologiska mångfalden, inte förstöra vattendragen, se till att sysselsättningen ligger på en hög nivå och att skogsägarens skogsbruk är lönsamt.

Vi borde åstadkomma ett bra vägnät på landsbygden och se till att skogsindustrin får sin råvara och dessutom borde vi locka allt fler att turista i naturen och hjälpa företag att hitta nya produkter ur skogen. Och ja, vi ska ju bygga i trä! Helst ska dock inget synas utåt – skogen borde stå där lika fin och orörd som den alltid gjort…

Lyckligtvis, mest tack vare ett långsiktigt arbete, har vi väl växande skogar som erbjuder möjligheter till olika prioriteringar beroende på skogsägarens preferenser. Blott verksamhetsförutsättningarna för skogssektorn är goda kan du och jag – som skogsägare, skogsproffs, medborgare – genomföra de mål vi ställt upp för vår skogliga verksamhet.

Verksamhetsförutsättningarna regleras till exempel av lagstiftning, incitament, skogsvårdsrekommendationer, kommunens och landskapets planläggning och i allt högre grad av samhällets övriga program. Dessa har idag en tendens att också påverka möjligheterna att idka skogsbruk.

Klimatfrågan och naturens mångfald är teman som ingår i nästan alla kommuners och landskaps strategi- eller programpalett. Det är viktigt att vi alla är vakna och följer med olika processer i vår näromgivning.

Än är det kommunen eller församlingen som planerar att endast använda kontinuerlig beståndsvård som avverkningsmetod, än är det landskapet som skriver in i sin Klimatfärdplan att skogen ska stå för en mycket stor del av kolbindningen – kanske målet är att skogarna inte ska avverkas i samma utsträckning som idag.

De regionala skogsprogrammen innehåller mål och åtgärder kring ett flertal av de ämnesområden som också är aktuella i olika andra program. Du hittar åtgärdsförslag gällande klimat, skogsvård och naturens mångfald, men också om infrastruktur, byggande i trä och bioenergi.

Genom att se på sektorn ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart perspektiv har vi lyckats formulera balanserade mål. Skogen och skogsnäringen erbjuder konstruktiva lösningar på väldigt många av de stora problem vårt samhälle tampas med idag.

Klicka in dig på Skogscentralens hemsida och surfa runt. Det är fritt fram att använda och låna! Vår förhoppning är att programmet är till nytta för dig själv, din organisation och också i arbetet med att påverka utvecklingen i landskapet via andra program.