Opinion

Insändaren:
Luftföroreningarna ett större
hot än klimatutsläpp

Läste i LF om SLC:s kommande kommunalvalsprogram. Bra och viktiga teman. Temat klimatsmarta kommuner stör mig, men detta har inget med SLC att göra utan klimatdebatten i överlag.

Finlands utsläpp av växthusgaser utgör drygt en promille, men ändå är klimatet i fokus och vi ska bli klimatneutrala. Varför ska detta vara ett fokusområde inom kommunerna?

Genom kommunalpolitiken påverkar vi lokalsamhället och därmed skulle focus på t.ex. luftföroreningar vara mycket mer logiskt. Luftföroreningar leder en förtida död för 9 miljoner människor årligen. I Europa dör 800.000 personer i förtid och i Finland 4.000 personer årligen.

Att man blundar för det här och i stället fokuserar på klimatet stör mig otroligt mycket. Därtill skuldbeläggs vi finländare och vårt leverne helt i onödan.

Jag ser luftföroreningarna som ett betydligt större hot. Luften har enorm inverkan på hälsan och föroreningarna ökar sjukvårdskostnaderna.

Sjukvården hör snart inte till kommunens uppgifter så vi behöver väl inte oroa oss för det, vi kan tänka på klimatet i stället.

Jan-Ove Nyman
Agronom, Karleby