Jordbruk Skogsbruk Opinion

Ledarsticket:
Fortfarande kan du
tycka till om klimatlagen!

Finlands nya klimatlag ska garantera att landets mål att vara klimatneutralt till 2035 uppnås. Utsläppsminskningar fram till 2050 blir nu helt enkelt lagstadgade.

I enlighet med Finlands klimatpanels rekommendationer tar man också med ett utsläppsminskningsmål på 60 procent till 2030. 2040 ska utsläppen ha minskat med 80 procent jämfört med nivån 1990. Det mål för 2050 som ingår i den gällande klimatlagen ska uppdateras så att utsläppsminskningsmålet är 90 procent jämfört med nivån 1990, men samtidigt så att en minskning på 95 procent eftersträvas.

Klimatlagen dikterar inte vilka åtgärderna ska vara för att nå de här minskningarna, den ställer enbart upp målen.

Den nya lagen beaktar också den nationella kolsänkan och fastställer ett mål för att den ska utökas. Ett annat syfte med lagen är att trygga samernas rättigheter då samerna bor i arktiska områden som drabbas särskilt mycket av klimatförändringen.

Allmänheten och organisationer kan till och med den 6 september ge utlåtanden till lagförslaget på webbadressen utlatande.fi. Under hösten går lagberedningen vidare på Miljöministeriet och efter det ska lagförslaget till riksdagen i början av nästa år. Lagen förväntas träda i kraft under 2022.

Delge dina åsikter och gör det nu!