Finländarna uppskattar inhemska livsmedel mer under coronatiden

Finländarnas uppskattning av inhemska livsmedel har ökat under coronatiden och det är ett hoppingivande besked för oss som tror på inhemska, rena och säkra livsmedel. En ökande andel finländare föredrar inhemska livsmedel och av orsaker som är mycket bekanta, för att inte säga självklara för oss jordbrukare. Trenden går alltså i rätt riktning och vi får hoppas att den här utvecklingen fortsätter också efter att coronaepidemin äntligen är över.

EU:s återhämtningspaket en chans för landsbygden

8 miljarder euro ska alltså fördelas till landsbygden i EU-länderna för att hjälpa den att återhämta sig från coronapandemin. Det här kan vara en möjlighet, en riktig chans för landsbygden om vi – aktörer, företagare och invånare – tar vara på den. Fördelningsreglerna i sig finns inte än, men medlen kommer att fördelas via existerande landsbygdsutvecklingsmekanismer och redan det ger oss en fingervisning om hur det kan gå till. Vi måste ta vara på den här chansen!

Ledaren: Österbottens landsbygd behöver pälsdjursnäringen också i morgon

I de österbottniska landskapen och inte minst i svenska Österbotten är pälsdjursnäringen en viktig och integrerad del av det lokala näringslivet. Det handlar inte enbart om pälsfarmerna utan även om alla kringtjänster som byggts upp i anslutning till farmerna eller sådan infrastruktur som betjänar industrin som helhet. Österbottens landsbygd behöver pälsdjursnäringen också i morgon.

Ledaren: Ska vi nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030?

​Nästa år samlar Förenta Nationerna världens regeringar och andra intressenter till toppmötet ”Food Systems Summit 2021”. Toppmötet ska förändra de globala livsmedelssystemen med målsättningen att få världens länder att närma sig hållbarhetsmålen i Agenda 2030. En del aspekter berör i allra högsta grad vårt jordbruk och livsmedelskedja här i Finland. Andra aspekter som behandlas är mer aktuella för jordbruket i en global kontext. Många av de aspekter som berör jordbruket i en global kontext bör vi trots det ta på allvar. Gör vi inte det så riskerar de aspekterna att inverka direkt negativt också på livet, livsmiljön och jordbruket här i Finland.

Se upp – Paavo är tillbaka!

Väyrynen har också planer på att grunda en svenskspråkig lokalförening för Centern i Helsingfors och bli medlem där. Hur det blir med de planerna återstår att se, det är allmänt känt att Centern länge haft svårigheter med att vinna understöd i Helsingfors. Väyrynen är alltså med besked tillbaka i Centern och i dess partistyrelse, snart blir han kanske minister. Likt gubben i lådan dyker han upp, räkna aldrig ut Paavo Väyrynen!

Ledaren: Livsmedelsmarknadslagen revideras och förväntningarna ökar

Livsmedelsmarknadsombudsmannens utökade befogenheter gör den rättsliga processen såväl klarare som snabbare och ger ombudsmannen möjlighet att motarbeta osunda handelsmetoder effektivare än i dag. Det märkbart strängare påföljdssystemet kan också i sig ha en förebyggande effekt gällande otillbörliga handelsmetoder. Livsmedelsmarknadslagen är reviderad och ambitionen bland beslutsfattarna har varit rätt så hög. Det återstår att se hur det hela fungerar i praktiken och hur den nya lagstiftningen återspeglar sig i livsmedelskedjan som helhet.

SLC - Debatt Pris
Öppet brev till livsmedelsombudsman Olli Wikberg

Lantbrukets forskningsinstanser Naturbruksinstitutet Luke och Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT) publicerade för ett par veckor sedan lönsamhetsprognoser för jordbruket för innevarande och kommande år som inte är tyder på någon positiv förändring i lönsamheten, påpekar SLC i ett öppet brev till livsmedelsmarknadsombudsmannen Olli Wikberg.

Ledaren: USA:s presidentval har betydelse också för oss

I ett land med presidentstyre, som USA eller Frankrike, har det alltid stor betydelse vem som är president och vilken slags administration den skapar. Vi har kanske tidigare trott att det för oss här i Europa inte har så stor betydelse vem som sitter i Vita huset och att USA:s roll som en lugnande faktor i en global kontext inte förändras nämnvärt på grund av det. Trump har ändå visat att det har betydelse. På tisdag är det valdag i USA.

Ålands specialodlare vill ta ett steg mot framtidens odlingsteknologi

​De som odlar specialgrödor på Åland skulle gärna driva sina bevattningspumpar med el, men höga anslutningsavgifter avskräcker trots att pumparna bara används under en del av året. Nu är det nämligen så att man måste betala lika mycket för att ansluta en enskild bevattningspump till elnätet som för en hel fastighet.

Quo vadis CAP27?

Än en gång vill man eftersträva mindre byråkrati och man kommer nu – tack och lov – med ett konkret exempel på det här. Det kommer i nästa CAP att vara möjligt att underlätta gällande öronmärkning av nötkreatur och det är positivt i och med att det är en form av byråkrati som väckt irritation bland våra husdjursproducenter. CAP-reformen avgörs i de kommande trilogiförhandlingarna mellan rådet, kommissionen och EU-parlamentet. Hur CAP27-helheten sist och slutligen ser ut när den är klar och exakt när den träder i kraft återstår fortfarande att se.

Elöverföringspriserna måste tyglas och det fort

I praktiken har alltså konsumenterna tvingats betala både för investeringarna i elnätet och för förändringen i Energimyndighetens övervakningsmodell. Alla som betalar en elräkning har insett att elöverföringen stigit rejält i pris och att själva elen rent av är förmånligare, i varje fall på landsbygden. Nu behövs politiska beslut för att tackla den här situationen. Ett elnät är någonting av ett naturligt monopol. Naturliga monopol kan vara verkliga pengamaskiner för den som innehar dem och riktigt dyra för den som är tvungen att förlita sig på dem. Det här har också de internationella riskkapitalbolagen insett och därför har de köpt in sig i de finländska elnäten där det varit möjligt.

Äntligen får vi en vårdreform – eller får vi?

​Regeringen presenterade i veckan en del justeringar i sin vårdreform. Nu talar vi om 21 välfärdsområden i stället för de lägre antal som förekommit tidigare.