Jordbruk EU Marknad

EU inför nya regler för CE-märkt gödsel

EU har antagit nya regler för lansering av gödselprodukter på marknaden. En ny förordning harmoniserar kraven för gödselmedel av fosfatmineraler och organiskt material eller returråvaror.

Enligt EU-rådet skapar detta nya möjligheter för produktion och marknadsföring i stor skala. I förordningen fastställs harmoniserade gränsvärden för en rad förorenande ämnen i mineralgödsel, exempelvis kadmium.

De nya reglerna föreskriver att endast gödselmedel som uppfyller höga krav och normer för kvalitet och säkerhet på EU-nivå får säljas fritt i hela EU. Förorenande ämnen som kadmium, kan potentiellt utgöra en risk för hälsa och miljö.

Reglerna ska stimulera produktion och användning av fosforgödsel med låg kadmiumhalt och organiska gödselmedel. Detta avser att öka utbudet av gödsel för odlare som inriktar sig på ett mer miljövänligt jordbruk.

Enligt förordningen måste CE-märkta gödselprodukter uppfylla vissa krav för att omfattas av den fria rörligheten på EU:s inre marknad. Kraven gäller bland annat obligatoriska gränsvärden, materialkategorier och märkning.

Tillverkare av gödselmedel som inte är CE-märkta ska också framöver få sälja sina produkter på sin nationella marknad. Den nya förordningen ersätter den nuvarande förordningen om gödselmedel från 2003 och täcker alla typer av gödselmedel.

Kommissionen förslaget i mars 2016 inom ramen för EU:s handlingsplan för den cirkulära ekonomin. Ett av huvudsyftena är att främja storskalig gödseltillverkning av organiskt material eller returråvaror.