Mg 0402 2
Nu är innehållet i regeringsprogrammet klart, kan regeringssonderare Antti Rinne berätta fredag eftermiddag efter avslutade förhandlingar. Under söndagen tar regeringsförhandlarna itu med ministerlistan.
Jordbruk SLC

Regeringsprogrammet
är nu spikat

Så är regeringsprogrammet spikat. Det kan regeringssonderaren Antti Rinne (sdp) berätta fredag på sena eftermiddagen när han möter den samlade pressen.
– Innehållet i regeringsprogrammet är nu så pass klart att vi granskar den språkliga utformningen och sedan måste vi ännu kolla några ekonomiska siffror. Vi måste försäkra oss om att alla har förstått innehållet på samma sätt. Men programmet är nu i paket.

Programmet offentliggörs på centralbiblioteket Ode i Helsingfors på måndag.

Partiordförandena samlas åter under söndagen för att diskutera, det som Antti Rinne kallar ”ministerhelheterna”. Det begreppet omfattar också antalet ministrar i den kommande regeringen.

Efter presskonferensen på måndag drar de kommande regeringspartiernas riksdagsledamöter sig tillbaka ett par dagar för en så kallad ”retreat” på hotell Korpilampi i Esbo.

Regering nästa vecka?

– Efter det beslutar partierna om sin medverkan och sedan kan presidenten utnämnda regeringen, säger Antti Rinne. Om allt går så som jag föreställer mig kan det ske i slutet av nästa vecka.

Fredag kväll och under veckoslutet är allt ännu konfidentiellt om regeringsprogrammet. Det får alltså ingen offentlighet förrän måndagens presskonferens.

På en fråga om vilka ämnen som varit de svåraste under förhandlingarna svarar regeringssonderaren att det har funnits frågor som måste diskuteras.

– Men jag har inte hittat frågor, som var så svåra att de inte varit möjliga att lösa.

På en annan fråga om hur de ekonomiska prognoserna inverkat på slutresultatet svarar Antti Rinne genom att hänvisa till finansministeriet.

– Jag har sagt från början att vi har utgått från finansministeriets beräkningar. Vi har också beaktat förändringar i det ekonomiska läget. Målet är fortfarande att 2023 är statens ekonomi i balans och vi har en sysselsättning på 75 procent, säger regeringssonderaren.

Ordföranden för svenska folkpartiet Anna-Maja Henriksson ger en likadan bild som Antti Rinne fastän i kortare ordalag.

– Vi har kommit långt i dag, och det ser hyggligt ut, säger hon. På söndag har vi finslipning.

Mg 0060
Valresultatet gav inte andra alternativ än en brett sammansatt regering, säger Thomas Antas som deltog i förhandlingarna på Ständerhuset.

Positivt enligt Thomas Antas

 – Mitt intryck av förhandlingarna är positivt, också fastän stämningen i ett skede verkade lite spänd, säger ordföranden för SLC Nyland Thomas Antas, som deltagit i förhandlingarna om regeringsprogrammet på SFP-mandat. Han deltog i jordbruksgruppen, som leddes av den nuvarande jord- och skogsbruksministern Jari Leppä från centern.

– Mot slutet var det nog åter bättre stämning överlag.

Personligen är Thomas Antas inte en stor vän av breda regeringar. Han konstaterar dock att med det valresultat vi fick fanns det inte något alternativ. Sammansättningen kunde kanske ha varit annorlunda men den hade blivit bred i vilket fall som helst.

– En av de viktiga poängarna är i alla fall att man samlas och diskuterar igenom målen och medlen, det har vi nu gjort. Den här kommande regeringen har knappast heller sämre förutsättningar än tidigare regeringar, säger han.

På en fråga om vad han anser om den egna gruppens arbete, svarar Thomas Antas att han är nöjd, också med resultatet. Det offentliggörs som sagt på måndag.