Usa
Bildtext: USA:s lager av soja är fyllt till bräddarna som en följd av kinesiska mottullar på jordbruksprodukter. Foto: Landpixel
Jordbruk Globalt

Nya miljardstöd till USA-producenter

Trump-administrationens handelstvist med Kina fortsätter att sätta press på USA-farmarna. Jordbruksminister Sonny Perdue lovade förra veckan ett nytt stödpaket på 16 miljarder dollar för att kompensera jordbrukets problem.

Handelskonflikten med Kina har redan pågått i tio månader. Före konflikten skeppades bland annat 60 procent av USA:s sojaexport till Kina. Kina svarade med tullar på amerikanska jordbruksprodukter som soja, mjölk och frukt.

Kinas regering har reagerat häftigt på Trumps tullar på kinesisk stål och aluminium samt en stor grupp specialprodukter. USA-jordbruket hamnat i kläm på grund av vedergällningstullarna i både den ena och den andra riktningen.

De amerikanska farmarna känner nu följderna i form av uteblivna inkomster. Redan i fjol måste USA-regeringen reagera med ett stödpaket på 12 miljarder dollar till jordbruket. Farmarna har blivit lidande, fastän de hör till Trumps viktigaste väljargrupper.

Därför har det blivit dags med ett nytt paket. Både Sonny Perdue och president Donald Trump vände sig förra veckan till farmarna med en försäkran om att de inte kommer att lämnas i sticket.

Kinas politik bär skulden

Vi ser till att bönderna får den finansiella hjälp som de behöver, sade Trump. Därmed ska regeringen säkerställa att de handelspolitiska åtgärderna inte belastar landets producenter. Största delen av åtgärderna ska genomföras i form av direktstöd.

Producenterna skulle förvisso föredra handel i stället för stöd. Men i det nuvarande läget behöver jordbruket sitt stöd, noterade jordbruksminister Perdue. Han anklagade kineserna och deras handelspolitik för det svåra läget.

Stödet betalas ur fonden Commodity Credit Corporation som administreras av jordbruksministeriet. Fonden grundades ursprungligen redan 1933 under den ekonomiska depressionen för att stabilisera priser och stödköpa jordbruksprodukter.

Upp till 30 miljarder dollar är tillgängligt i programmet varje år. Stödpengarna kan utbetalas utan kongressens särskilda tillstånd. Enligt president Trump ska stödbetalningarna kompenseras genom statens intäkter från de kinesiska strafftullarna.

Det är en sanning med modifikation, eftersom fonden inte kan finansieras via tullinkomster. Intäkterna ska ändå flyta tillbaka in i fonden via andra kanaler, försäkrar Trump och hans regering.

USA ska söka nya exportmarknader

Stödplanerna omfattar dessutom exportfrämjande åtgärder för den amerikanska jordbruksexporten på nya utländska marknader. Omkring 100 miljoner dollar ska användas för att söka marknader via Agricultural Promotion-programmet.

På längre sikt uppger Trump att han vill återställa handelsutbytet med Kina. Vi insisterar på en rättvis och ömsesidig handel som gynnar våra arbetare och farmare, sade Trump vid en information i Vita Huset.

Producenterna har reagerat försiktigt positivt på initiativet men betonar att stöden måste betraktas som en kortsiktig lösning. Det amerikanska jordbruket behöver exportmarknader för att kunna överleva, påpekar National Farmers Union i ett pressmeddelande.

De många handdelskrigen håller på att förstöra USA:s rykte som en pålitlig handelspartner. Det minsta man kan begära av regeringen är en långsiktig plan som också tar itu med det rådande överutbudet, tillägger NFU.