Edeka Bananenreiferei Borna
EU-kommissionen vill granska prisbildningen genom livsmedelskedjans alla led för att ta reda på var det finns luft i marginalerna. FOTO: Edeka
Jordbruk EU Marknad

EU ska klarlägga
prisbildningen på mat

EU-initiativet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan ska följas upp med en granskning av prisbildningen. Hur höga är marginalerna i kedjan från producent till konsument? Kommissionen ska utreda frågan med hjälp av medlemsländerna.

Efter initiativet mot illojala affärsmetoder har kommissionen presenterat ett nytt element kampen för en rättvisare livsmedelskedja. Härnäst ska prisrapporteringen granskas genom hela kedjan.

Kommissionen misstänker att marginalerna beräknas till producenternas nackdel och efterlyser en större insyn i prisbildningen genom hela kedjan och alla mellanhänder, som transport, försäkringar och lagring. Alla led i livsmedelskedjan ska behandlas rättvist.

Brister i informationen

För att kunna konkurrera effektivt på globala marknader behövs aktuell och lättillgänglig information om marknadsutvecklingen. Enligt kommissionen finns stora brister på den punkten.

I dag finns nästan inga aktuella uppgifter om kostnaderna för viktiga led i livsmedelskedjan mellan producenter och konsumenter. Det gäller till exempel områden som bearbetning och detaljhandel.

Den bristande balansen i information mellan producentledet och de övriga aktörerna i livsmedelskedjan är orättvis. Den svaga transparensen är till nackdel för producenterna och urholkar förtroendet för en rättvis behandling, menar kommissionen.

Bristen på information om marknadsutvecklingen från bearbetande företag och återförsäljare kan enligt kommissionen betecknas som livsmedelskedjans ”svarta låda”. Nu försöker kommissionen lyfta på locket.

Kommissionen vill förbättra rapporteringen inom sektorerna för kött, ägg, mjölkprodukter, frukt och grönsaker, spannmål, socker och olivolja. Varje medlemsland ska ansvara för att samla in aktuella pris- och marknadsuppgifter.

Kommissionen uppmanar ändå medlemsländerna att sköta jobbet kostnadseffektivt utan onödig byråkrati. Små och medelstora företag ska inte belastas onödigt. Informationen skickas till kommissionen, som lägger ut den på sin webbportal.

Följer upp det tidigare direktivet

Kommissionen vill fortsätta att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan, säger agrarkommissionär Phil Hogan. En öppnare marknaden med tydligare prisuppgifter på lika villkor bidrar till en rättvis och balanserad livsmedelskedja.

De nya reglerna ska komplettera det senaste direktivet om förbud mot ojusta handelsmetoder för att stärka mindre och svagare aktörer i livsmedelskedjan. Åtgärderna har ett starkt stöd från allmänheten i hela EU, bedömer Hogan.

Förslaget ska nu läggas ut till offentligt samråd i fyra veckor. Enligt kommissionen kan förordningen träda i kraft sex månader efter antagandet.