Kyberin Taskutieto Maatiloille Linda Saukko Rauta
ILLUSTRATION: MPK/Linda Saukko-Rauta
Jordbruk Maskin & teknik

Cyberguide för lantbruk
på svenska i höst

Den cyberguide avsedd för lantbruk som utkom i vintras (Kyberin taskutieto maatiloille) skall nu översättas också till svenska. Guiden innehåller de mest centrala elementen då det gäller datasäkerhet för lantbruksföretagare.

– Vi hoppas ha den svenska upplagan klar i höst, säger Markus Lassheikki, sekreterare för primärproduktionspoolen vid Försörjningsberedskapsorganisationen.

Cybersäkerhet handlar om allt från planering av gårdens informationsnätverk till vikten av säkerhetskopior, brandmurar och skapandet av tillräckligt säkra lösenord.

– IT-avdelningen som finns på de flesta firmor finns ju inte på ett lantbruk. Tanken är därför att erbjuda aktörer inom lantbrukssektorn grundkunskaper då det gäller cybersäkerhet, förklarar Lassheikki.

Han konstaterar att det först och främst handlar om att komma till insikt om att det på ett lantbruk idag finns en massa värdefull data som det lönar sig att ta väl hand om.

– Då man väl har kommit till insikt om det här, måste man fundera på vilka åtgärder man bör vidta så att informationen är tillgänglig för eget bruk, men inte för obehöriga.

Hoten kommer inte alltid utifrån

Idag är elberoendet ett faktum och som en följd av det är samhället mer sårbart. Utan tillgång till el blir samhället mer eller mindre handlingsförlamat.

– Lantbrukarnas cybersäkerhet handlar inte primärt om att gårdarna skulle vara föremål för någon cyberattack, mer om att de kan blir lidande som en följd av en sådan. Om man till exempel tänker på en mjölkgård så är idag allt från utfodring och mjölkning till uppföljning av djurens välmående beroende av datasystem. Då det gäller växthusproduktionen är det samma sak: hela växthusklimatet regleras via datorer. Automatisering är det som gäller i dagens samhälle.

Lassheikki konstaterar också att den egna okunskapen och slarv kan leda till att man förlorar en hel del värdefull information.

– Man borde till exempel ha skilda datorer för privat bruk och för gårdens verksamhet.

Den nya cyberguiden kommer i fortsättningen att användas bland annat under beredskapskurser för lantbruksföretagare.

– En svenskspråkig beredskapskurs hålls den 18 oktober i Tusby, där vi kommer att ta upp de här frågorna för att öka medvetenheten och kunskapen om cybersäkerhet, säger Lassheikki.


Mer information om kursen ”Jordbrukets beredskap inför störningssituationer” finns på webbplatsen www.mpk.fi
Den finskspråkiga guiden ”Kyberin taskutieto maatiloille” kan laddas ner via länken: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/62640