Antti Rinne Liggande
Regeringssonderaren Antti Rinne, Sdp, hyser stora förhoppningar om att de fem förhandlande partierna ska vara överens om ett regeringsprogram ännu under fredagens gång. Skattefrågorna är man redan nu principiellt överens om.
Jordbruk SLC

Nu hoppas Antti Rinne på
regeringsprogram under fredagen

Den socialdemokratiska regeringssonderaren Antti Rinne hyser stora förhoppningar om att de fem förhandlande partierna ska vara överens om ett regeringsprogram ännu under fredagen. Skattefrågorna är man redan nu principiellt överens om och under torsdagen ska finansministeriets tjänstemän granska de skattepolitiska linjedragningarna. Själva regeringsförhandlingarna återupptas fredag morgon.

Det är en lättad och glad Antti Rinne som möter medierna vid de kännspaka trapporna i Ständerhuset i Helsingfors vid 22:30-tiden på onsdag kväll.

- Sex av åtta huvudarbetsgrupper är klara med sitt arbete och det är mycket bra. De ämneshelheter som fortfarande inte är klara gäller utbildningspolitik och trafikinvesteringar, säger han.

Rinne fortsätter med att berätta att man nått en överenskommelse gällande de skattepolitiska frågorna.

- I morgon kommer våra skattepolitiska linjedragningar att granskas av finansministeriet och på fredag morgon fortsätter igen de egentliga regeringsförhandlingarna, avslutar Rinne.

Mats Nylund Pa Vag Fran Forhandl
SLC:s ordförande Mats Nylund, Sfp, sitter med i den skattepolitiska arbetsgruppen vid regeringsförhandlingarna på Ständerhuset i Helsingfors.

Allting är en helhet

SLC:s ordförande Mats Nylund, Sfp, och medlem i den skattepolitiska arbetsgruppen, bekräftar det som Antti Rinne sagt inför tv-kamerorna en kvart tidigare, att man nått samförstånd om skattefrågorna.

- Så är det, men vi är ändå fortfarande inne i ett skede där saker kan komma att omprövas och allting är ju en helhet, säger han.

Tidigare under kvällen var Anders Norrback, riksdagsledamot för Sfp och ordförande för ÖSP:s fårutskott, på väg att lämna Ständerhuset och kommenterade förhandlingarna för Landsbygdens Folk. Fårfarmaren Norrback är medlem i arbetsgruppen för ett koldioxidneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden.

- Stämningen är god och förhandlingarna löper på. Men det är klart att det finns åsiktsskillnader mellan partierna. Skulle det inte finnas sådana skulle vi enbart behöva ett parti i Finland. Nu är det fem partier som sitter vid förhandlingsbordet men samtidigt också partier som inser att de är tvungna att göra kompromisser, säger han.

Standerhuset Anders Norrback
Anders Norrback, riksdagsledamot för Svenska folkpartiet och ordförande för ÖSP:s fårutskott, anser att stämningen vid regeringsförhandlingarna är god. Här diskuterar han med MTK:s ordförande Juha Marttila vid det jippo som producentorganisationerna ordnade utanför Ständerhuset för ett par veckor sedan.