Img 20190508 115911
En nylanserad BvL-foderblandarvagnmodell med halmblåsare förevisades på en mjölkgård i Yli-Lesti, Lestijärvi i maj. Roni Brandt är den första finländska producent som har inhandlat modellen. FOTO: Jan-Peter Brunell
Jordbruk Maskin & teknik Marknad

BvL-foderblandarvagn
med halmblåsare nyhet
på finländska marknaden

En effektiv fläktdriven halmblåsare är en speciell finess på en nylanserad modell av den tysktillverkade foderblandarvagnen BvL. Hittills har tre exemplar sålts i Finland, säger Pauli Virkkula på Rovaniemföretaget Vade.

Den tysktillverkade foderblandarvagnen BvL har sålts i Finland sedan 2010 i Rovaniemiföretaget Vades regi. Nyligen har företaget också börjat lansera en modell med halmblåsare på marknaden.

I början av maj arrangerades det en demonstration av den nya modellen vid mjölkproducenten Roni Brandts anläggning i Yli-Lesti, Lestijärvi.

– Roni Brandt är den första finländska kund som vi sålt vagnmodellen med halmblåsare till. Vi har också sålt vagnar till Ylivieska och Oulais. Sammanlagt rör det sig om tre vagnar hittills, säger Pauli Virkkula, delägare på Vade.

– Uppslutningen till demonstrationen i Yli-Lesti var ganska bra. En serviceman från Tyskland och försäljningschefen för den nordiska marknaden medverkade. Så upplägget var seriöst, säger Virkkula.

Fläktdrivet system och vertikala skruvar

BvL-foderblandarvagnen med halmblåsare är en effektiv historia som är kapabel att slunga iväg halm upp till 30 meter i olika riktningar – också uppåt.

Utmynningen på det fläktdrivna halmblåsaren kan inställas med en vridningskapacitet på 190 grader. Systemet kan maximalt hantera 300 kilo halm per minut.

– Blandarvagnens hanteringsvolym kan variera mellan 4,5 och 46 kubik. I samband med demonstrationen hos Roni Brandt handlade det om det en mängd på 17 kubik.

– Dessutom förebygger användning av vertikala skruvar i den här konstruktionen att trycket mot blandarvagnens sidor blir för högt. BvL har för övrigt producerat vertikala skruvar i 41 år vid det här laget, tillägger Pauli Virkkula i samma veva.

Jan-Peter Brunell, fältrepresentant på Snellman, deltog i demonstrationen i Yli-Lesti och rapporterar följande från tillställningen:

– Att göra en foderblandning av tre ensilagebalar klarades av på 13 minuter. För arbetet användes en traktor med en prestanda på 100 hästkrafter. Traktorn gick nästan på tomgång, kommenterar Brunell.

Img 20190508 105105
Vagnmodellen kan slunga halm upp till 30 meter i olika riktningar. FOTO: Jan-Peter Brunell

Fler demonstrationer är på gång

Kommer det arrangeras ytterligare visningar av halmblåsarmodellen, exempelvis i Österbotten?

– Fler demonstrationer är på gång i landet småningom. Några exakta datum är dock inte klara i det här skedet. Det gäller också att hitta en tidpunkt då jordbrukarna har tid att delta, säger Pauli Virkkula.

BvL-foderblandarvagnarna tillverkas i Emsbüren i Tyskland. Det är fråga om ett anrikt europeiskt företag som har tillverkat jordbruksmaskiner i nästan 160 år.

– Vårt företag säljer årligen 15-25 foderblandarvagnar i Finland, säger Virkkula.