SLC - Lpx 70405
Debatt om vargangrepp mot en person i Tyskland

I Tyskland har en person enligt egen uppgift angripits av en varg. En trädgårdsmästare på en gravgård i delstaten Nedersachsen uppger att han blev biten i handen av en varg då han reparerade ett stängsel. Myndigheterna väntar ännu på resultaten från DNA-prover för att kunna utesluta ett hundbett.

Spannmålsskörden lika liten som för 20 år sedan

Enligt uppgifter från de odlare som hittills har svarat på en skördeundersökning blev årets spannmålsskörd lika liten som 1998. Potatisskörden var däremot lika stor som ifjol, uppger Naturresursinstitutet Luke.

Frankrike kan nobba avtalet med Mercosur

Frankrike godtar inget handelsavtal mellan EU och Mercosur om Brasiliens nästa president Jair Bolsonaro inte respekterar klimatavtalet från Paris. Det betonade president Emmanuel Macron under veckoslutets G20-möte i Buenos Aires.

EatORIGINal kräver europeisk ursrpungsmärkning

De europeiska livsmedelsetiketterna måste bli bättre. Det tycker en rad förbund och organisationer som startat ”EatORIGINal”, med en namninsamling som kan tvinga EU-kommissionen att ta ställning till nya lagar om etiketter.

Regeringen föreslår ett enda serviceställe för miljörelaterade tillstånd

Regeringen föreslår att det stiftas en ny lag som möjliggör samtidig behandling av vissa miljörelaterade tillstånd. I modellen med ett enda serviceställe kan den som ansöker om tillstånd på en och samma gång elektroniskt ansöka om tillstånd hos flera myndigheter.

SLC - Maskinmassan1
Förkylare sparar energikostnader i mjölkproduktionen

​En förkylare för mjölk, kumminolja och en täckdikningsplog för större lantbrukstraktorer var några av de saker som förevisades på maskinmässan i Helsingfors tidigare under hösten. Pasi Leskinen berättar att förkylaren sparar i energikostnaderna på mjölkgården.

SLC - Vet1
Veterinär erbjuder tandvård för hästar i Esse

I likhet med människan behöver också hästen tandvård. Det är precis vad Mikael Nylund i Esse erbjuder. Här om veckan öppnade han en veterinärmottagning och redan nu är intresset för hans specialkunskaper inom hästars tandhygien stort.

SLC - Harkis 1
Ny fabrik för förädling av bondbönor tar form i Kauhava

Företaget Verso Food bygger en ny fabrik i Kauhava. Enligt planerna inleder anläggningen produktion av halvfabrikat för tillverkning av livsmedelsprodukter av bondböna i början av 2019.

SLC - Alandstod
Åländskt krispaket täcker inte skadorna

Landskapsregeringen föreslår totalt 660.000 euro i krisstöd för det åländska lantbruket, som drabbades hårdast i hela landet av sommarens svåra torka.

SLC - Ekohavre 2
Ekohavre från Sjundeå skeppas till Italien

På Gårdskulla gård i Sjundeå lastades i onsdags en 40 fots container med ekohavre. Det är frågan om gårdens andra last med riktning Italien denna höst. I Finland är ingen beredd att betala samma pris för varan.

SLC - Amhenriksson
Henriksson på SLC-kongressen: Jord- och skogsbruket en del av kampen mot klimatförändringen

För tillfället lever vi i ett globalt brytningsskede och vi behöver en hållbar klimatpolitik för att trygga planetens framtid. Jord- och skogsbruket har en viktig roll i att nå klimatmålen, sade SFP:s partiordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson när hon festtalade på Svenska Lantbruksproducenternas centralförbunds kongress i Esbo.

SLC - Motion 1
Kongressen tog ställning till arbetsgruppernas arbete och motionerna

- Vi måste lobba emot beskärningarna i den andra pelaren och så måste 141-problematiken lösas, sade Bengt Nyman från Raseborgs lokalavdelning, när den samlade SLC-kongressen igenom arbetsgruppernas arbete.