Bryssel returnerar avdrag ur krisreserven

SLC - Carrefour Midlum Melodys 1
Blockkedjor kan spåra matprodukterna till källan

Blockchains, eller på svenska blockkedjor, verkar bli en het teknik för spårning av mat genom hela livsmedelskedjan. En av pionjärerna är den franska handelskedjan Carrefour som i samarbete med IBM anlägger blockkedjor för fågelkött.

​Efsa uppmanar till fortsatt ASF-beredskap

Den europeiska matsäkerhetsmyndigheten Efsa har uppdaterat sin information för hanteringen av afrikansk svinpest. Om svinpest upptäcks i en region, gäller det framför allt att handla snabbt och målmedvetet.

SLC - Ecobotix Blog Post1
Dansk drönare bombar skadedjursdödare i raps

Drönare kanske snart blir ett vapen inom bekämpningen av skadedjur på åkern. Danska forskare ska börjar bomba rapsfält från ovan med insekter som angriper skadedjur i raps.

I marginalen: Ny fart på klimatdebatten

Debatten om klimatet har tagit fart efter IPCC:s rapport för en tid sen. Många debattörer har mycket tvärsäkra åsikter vad som måste göras för att rädda klimatet. Gemensamt för nästan alla av dem är att de inte läst IPCC:s rapport, konstaterar Niclas Sjöskog, vice ordförande i ÖSP.

SLC - Dsc 0814
Kim Antfolk har siktet inställt på en karriär som ekologisk nötköttsproducent

Enligt planerna tar Kim Antfolk officiellt över familjejordbruket i Norrnäs och Rangsby, Närpes, vid årsskiftet. Han fortsätter därmed det värv som pappan Karl-Johan Antfolk och farbrodern Kjell Antfolk inledde för över 30 år sedan.

SLC - Ffd
FFD jobbar för en hållbar framtid

Under SLC-kongressen förra veckan presenterade projektsakkunnig Jenny Öhman utvecklingsorganisationen FFD:s verksamhet. SLC:s ordförande Mats Nylund, styrelsemedlem i FFD, pekade på vikten av att dela med sig av sitt kunnande. – Goda organisationer har också ett samhällsansvar.

SLC - Liviluckan
LRF Västerbottens Lotta Folkesson: Håll liv i lokalavdelningarna!

​LRF Västerbottens ordförande Lotta Folkesson betonar hur viktiga lokalavdelningarna är i verksamheten och varför de ska upprätthållas. Västerbotten är en region i Sverige där lantbrukarna blir allt färre, i en accelererande takt.

SLC - Hellre Bonde
Nytt magasin lyfter fram bönder bakom maten

SLC presenterar magasinet ”Hellre bonde än jordbrukare”, som är organisationens senaste satsning för att gentemot allmänheten lyfta fram de finländska producenterna och odlarna bakom maten.

SLC - Spmexp Lovisa3
Spannmålsexport väckte stort intresse i östra Nyland

Projektet Farmers Grain Export höll ett informationstillfälle om spannmålsexport i hamnen i Valkom i Lovisa. 50 personer deltog, främst jordbrukare från SLC Nylands och MTK-Kaakkois-Suomis verksamhetsområde.

Nytt betningsmedel för oljeväxter och sockerbeta fick undantagstillstånd

Ett nytt betningsmedel för våroljeväxter och sockerbeta har beviljats undantagstillstånd av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Buteo Start FS 480 är en ny betningsprodukt med flupyridifuron som aktiv substans.

Höjda anslag för EU-bidrag och nordligt stöd

Regeringen fastställde den här veckan höjningarna av EU:s direkta stöd och det nationella nordliga stödet som betalas ut i december.