Jordbruk EU

Grym missväxt i Italien

Hälften av alla körsbär har försvunnit från årets skörd för de italienska bönderna. Nu riskerar de att förlora stora delar av även foderskörden. Enligt bondeförbunden är skadorna efter den senaste månadens regniga väder uppe i minst 50 miljoner euro, men kommer troligen att bli betydligt större.

Vintern var ovanligt torr och för bara ett par månader sedan var risken för vattenbrist stor. Sedan ändrades vädret och under dessa månader har det regnat så kraftigt över hela Italien att bönderna inte kunnat vare sig så eller skörda. Många hagelskurar har även förstört frukt och grönsaker.

Körsbärsproduktionen, där Italien förra året var störst inom EU med 110.000 ton frukt, har halverats. Till det kommer nu enorma skador på jordgubbarna, som är plockningsklara i norra Italien, men där översvämningar och enorma mängder regn på kort tid, gjort att hela skörden är i riskzonen. En tredjedel av tomatplantorna har fortfarande inte kunnat sättas i jorden.

Många hoppar över första höet

Nu oroar sig bönderna för foderproduktionen, eftersom många fält står under vatten över hela Italien. De flesta bönder har redan tvingats hoppa över den bästa skördetiden för det första höet, eftersom det inte gick att komma ut på åkrarna med traktorerna.

Bondeförbunden har krävt att regeringen deklarerar kristillstånd i flera områden i både södra och norra Italien, men hittills har inget hänt. Det innebär att bönderna till stor del får ta de ekonomiska smällarna på egen hand. Venedigs regions ordförande Luca Zaia från regeringspartiet Lega Nord, och en möjlig kandidat till posten som jordbrukskommissarie i EU, anser att läget är sådant att hela Italien bör anses i krisläge.