Apis Mellifera Mellifera 06
Den breda, svarta bakkroppen och trubbiga bak är ett karaktäristiskt kännetecken för det nordiska biet (Apis mellifera mellifera). FOTO: Jürg Vollmer
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

NordGen lanserar ny plan
för att rädda det nordiska biet

NordGen har gett ut en uppdaterad bevarandeplan för det nordiska biet. Målet med planen är att, tillsammans med biodlarföreningar i de olika nordiska länderna, rädda biet från utrotning.

Det bruna eller nordiska biet (Apis mellifera mellifera) är en inhemsk, egen underart till honungsbiet som under tusentals år har anpassat sig till de lokala förhållanden som finns i Norden. Men under 1900-talet importerades andra underarter till honungsbiet, bland annat Carnica-biet (Apis mellifera carnica) som är väldigt vanlig i biodlingarna idag.

Importen av andra sorters bin ledde till att det nordiska biet fick tuff konkurrens och idag är det utrotningshotat. Med den uppdaterade bevarandeplanen hoppas NordGen att fler ska välja att odla det nordiska biet, köpa dess honung och därmed förhindra att det försvinner.

– Det nordiska biet har många fördelar som beror på att det är anpassat till våra nordiska förutsättningar. Det har längre behåring och flyger vid lägre temperaturer. Dessutom behöver de inte vara lika många i ett samhälle för att klara övervintringen och det finns även tecken på att de klarar sig bättre från sjukdomarna Varroa och Nosema, Linn Fenna Groeneveld som är husdjursexpert på NordGen.

NordGens uppdaterade bevarandeplan innehåller en lista på 18 rekommenderade aktiviteter, bland annat att underlätta utbyte av avlingsmaterial och att uppmuntra kommersiell produktion av nordiska bidrottningar. Men den kanske allra viktigaste aktiviteten är att upprätthålla och främja ett nätverk för biodlare.

– Att bevara det nordiska biet är inget museiarbete. Det görs genom att vi har friska och produktiva bin som är attraktiva för biodlare. Genom att biodlare träffar varandra och kan utbyta erfarenheter och kunskap om det nordiska brunbiet ökar chanserna för att vi kan rädda det, säger Linn Fenna Groeneveld.

FOTNOT: Planen kan laddas ner från webben här.