SLC - Vildsvin Luke 1
Vildsvinsstammen i Finland har minskat med en tredjedel

Enligt naturresursinstitutet Luke har vildsvinsstammen minskat med en tredjedel och uppgick i januari 2019 till 1.500-2.650 individer. Tyngdpunktsområdet och utbredningen håller också på att förändras.

SLC - Lpx 41974
Glyfosatprocesser i USA kan bli rekorddyra för Bayer

För den tyska kemikoncernen Bayer kan förvärvet av Monsanto bli en dyrare affär än väntat. Bayer måste räkna med skadeståndsanspråk från en ständigt växande skara av patienter som hävdar att Monsantos ogräsmedel glyfosat har förstört deras hälsa.

SLC - 44079873 10156747062659383 7362482438301286400 O
EU-jordbruket är musealt hävdar USA-ambassadör

EU har blivit ett slags jordbruksmuseum som avvisar alla former av modern jordbruksteknologi som klorhöns och hormonkött. Det skriver USA:s londonambassadör Woody Johnson i en kolumn i Daily Telegraph.

SLC - Blomborsen 4 A Webben
Aalsmeer är global knutpunkt för handeln med prydnadsväxter

Lokaler som motsvarar tvåhundra fotbollsplaner och en daglig genomströmning på cirka femtio miljoner prydnadsväxter under högsäsong. Royal Flora Hollands blomsterauktion i Aalsmeer är en imponerande upplevelse.

SLC - Mikrogront 1 Webben
Marknadsföring A och O för nischföretag

Med rätt marknadsföring kan också ett mindre nischföretag sticka ut i dagens enorma produktutbud, påpekar Stijn Baan, delägare i nederländska Koppert Cress. Familjeföretaget specialiserar sig på mikrogrönt, groddar och späda skott av olika växter.

EU och Mercosur stampar på stället

Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och sydamerikanska Mercosur avancerar inte som planerat. En bidragande orsak är att länderna inom Mercosur har ändrat sina positioner i frågor som parterna redan har kommit överens om.

Ryssland kan skärpa importstoppet mot väst

Det ryska embargot mot livsmedel från EU, USA och ett antal västländer borde effektiveras. Det föreslår den federala tullmyndigheten FTS i en skrivelse till jordbruksministeriet.

SLC - Locusts Fao 00053E6E81
Gräshoppor hotar den arabiska halvön

Enorma gräshoppssvärmar har angripit den arabiska halvön, där insekterna skövlar hela åkrar på en kort stund. FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO befarar att hungersnöd kommer att hota hela regionen om angreppen fortsätter.

Inga hälsorisker i importerad spannmål 2016-2018

Under åren 2016-2018 undersökte Tullaboratoriet förekomsten av växtskyddsmedelsrester, tungmetaller och mögelgifter i importerad spannmål. Inte ett enda parti fick importförbud.

SLC - Martin Richenhagen
Håll vargen borta med hjälp av åsnor!

​I Tyskland ökar vargplågan och attackerna mot får är nästan dagliga. Hur ska man bäst skydda sin boskap, undrar farmarna. AGCO-chefen Martin Richenhagen kommer med ett okonventionellt råd – skaffa en åsna!

ASF fortsätter att breda ut sig

Den afrikanska svinpesten fortsätter sin frammarsch i Belgien. Efter ett nytt fall av svinpest hos ett svinkadaver i den inre zonen har regeringen i Vallonien utvidgat de tre skyddszonerna i området.

GDT steg igen för sjätte gången

Fonterras noteringar för mjölkprodukter steg med 0,9 procent på tisdagens GDT-auktion i Nya Zeeland.