Peltola
Jukka Peltola fungerar som sakkunnig vid SLC:s och MTK:s projekt Farmers Grain Export. Peltola stakar ut tre möjliga vägar framåt för den finländska spannmålsexporten och producentorganisationernas satsningar på dessa frågor.
Jordbruk Globalt

Vilken är den rätta vägen framåt då det gäller spannmålsexport?

Producentorganisationerna har jobbat med spannmålsexportfrågor i många år. För tillfället sker det arbetet genom projektet Farmers Grain Export där Jukka Peltola fungerat som sakkunnig. Vilken väg är nu den rätta vägen framåt för dessa frågor?

Jukka Peltola är övertygad om att det lönar sig att arbeta med dessa spannmålsexportfrågor också fram över. Enligt dem kan Finland inte tävla med de stora spannmålsexportörerna i världen, inte ens med de stora exportörerna i Europa.

– Egentligen finns det tre möjliga vägar framåt. Den första och kanske mest tillämpade vägen i världen är att bygga upp infrastruktur och system som till exempel Estland, Storbritannien och Frankrike har. Det här är en ändå en väldigt kostsam väg att vandra, som nog kan betala tillbaka sig på lång sikt, men framför allt är den väldigt långsam. Det räcker sannolikt tiotals år, säger Peltola.

Mindre specialpartier

Den andra vägen är att exportera mindre specialpartier med spannmål. Det här är någonting som görs redan i dag och det är just Farmers Grain Export som sysslar med det.

– Inom vissa spannmålsslag och kvaliteter finns det utan vidare en nisch för mindre spannmålsländer som Finland här. Den skandinaviska havren är väldigt känd runt om i Europa och dessutom öppnar sig också marknader i Asien som i varje fall har stor köpkraft och potential, säger Peltola.

Den tredje vägen är att förädla spannmålen här hemma och sedan exportera spannmålsprodukterna. Det här är en väg som bör genera ett större tilläggsvärde.

– För ett land som Finland där man produktionskostnaderna överlag är höga, men där man också har hög know-how så borde det här vara det mest lämpliga alternativ. Att exportera produkter med hög förädlingsgrad och när det gäller spannmålsprodukter handlar det till exempel om havregryn, mysliblandningar och olika mellanmålsprodukter.

Ingen av dessa vägar utesluter förstås varandra men i varje fall i nuläget är Peltola övertygad om att den andra och tredje vägen lämpar sig bättre för Finland och dess spannmålsproducenter.

Läs även:
Frankrike, Storbritannien och Estland: Organiserad spannmålsförsäljning och export