Jordbruk Globalt Marknad

Kina börjar snart
köpa brittiskt nötkött

Efter en tvångspaus på mer än två decennier får Storbritannien snart exportera nötkött till Kina. Den kinesiska regeringen har beviljat tillstånd för import av brittiskt nötkött till ett värde av drygt 260 miljoner euro.

Exporten av brittiskt nötkött fick en hård stöt i samband med BSE-krisen 1996. Ett stort antal länder stoppade sin import av brittiskt nötkött och Kina var inget undantag. Nu förefaller det som om exporten till Kina skulle kunna återupptas redan i slutet av året.

Enligt det brittiska jordbruksministeriet har parterna nyligen undertecknat ett avtal som ger tillträde för brittiskt nötkött på den kinesiska marknaden. För oss är det en viktig milstolpe, kommenterade den ansvariga ministern Robert Goodwill.

Under de närmaste fem åren har Storbritannien möjlighet att exportera nötkött till Kina till ett värde av 260 miljoner euro. Marknadsöppningen återspeglar britternas hårda ansträngningar att skaffa nya marknader för sina jordbruksprodukter efter Brexit.

Nyligen beviljade Kina också tillstånd för fem brittiska grisproducenter att exportera sina produkter till folkrepubliken. Affären motsvarar ett värde av omkring 78 miljoner euro. Kineserna har signalerat intresse att bevilja fler tillstånd.

Enligt det brittiska jordbruksministeriet är Kina numera den åttonde viktigaste exportmarknaden för brittiska livsmedel och drycker. Värdet av exporten uppgick i fjol till mer än 680 miljoner euro.

Kina är världens största importör av kött. Med en snabbt växande medelklass förväntas konsumtionen av både griskött och nötkött att öka. Grismarknaden är särskilt intressant med tanke på utbrottet av afrikansk svinpest, noterar det brittiska ministeriet.

Men efterfrågan på kött ökar också i Japan och Sydkorea. En viktig orsak är att matvanorna börjar närma sig förhållandena i väst. Nya restaurangkedjor breder snabbt ut sig. På dessa marknader söker britterna aktivt nya kunder.