D9Vv7N1 Ww Aar3 N
Den nybakade FAO-ordföranden, kinesen Qu Dongyu, gratulerades genast efter valet av sin företrädare, brasilianaren José Graziano da Silva. FOTO: FAO
Jordbruk EU Globalt

Kinesisk genetiker
blir ny chef för FAO

Den kinesiska genetikern Qu Dongyu ska framöver leda FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Hans motkandidat Catherina Geslain-Lanéelle från Frankrike förlorade omröstningen. Resultatet tolkas som ett nederlag för EU.

Valet av Qu Dongyu uppges ha föregåtts av en maktkamp mellan EU och Kina. Den kinesiska kandidaten vann omröstningen under FN-konferensen i Rom redan i den första omgången med 108 röster av totalt 191 röster.

Dongyu blir den första kinesen i spetsen för en hög FN-organisation av detta slag. Geslain-Lanéelle fick 71 röster medan den tredje kandidaten David Kirvalidze från Georgien måste nöja sig med 12 röster. USA stödde den för övrigt chanslösa georgiern.

Inom EU betraktas valet som en maktkamp mellan EU och Kina. Kritikerna ser utgången som ett tecken på att Kina försöker stärka sitt inflytande i världen. Kina har ett starkt inflytande i Afrika där kineserna har gjort stora investeringar.

Valet av ordförande gäller betydligt mer än bara en post inom FAO. Det är ett riktningsval för strategiska anspråk på inflytande, löd kommentarerna under konferensen efter valproceduren. Många deltagare anklagade Kina för mygel.

Den blivande FAO-generaldirektören Qu Dong Yu är född 1963 och är för närvarande ställföreträdande jordbruksminister i Kina. Den 1 augusti avlöser han den avgående generaldirektören, brasilianaren José Graziano da Silva.

FAO är en av FN:s största specialorganisationer med sits i Rom. Organisationens övergripande mål är att bekämpa hungern i världen. De största finansiärerna är USA, Japan, Kina och Tyskland.

Vi vet att Kina går rätt okonventionellt tillväga i internationella sammanhang, kommenterade Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner efter valet. Hon hoppas att FAO ska utvecklas i takt med tiden under den nya ledningen.

FAO borde i mindre utsträckning betrakta sig som en utvecklingsorganisation för att i stället utvecklas till tankesmedja och vetenskaplig organisation för jordbruksfrågor, sade Klöckner i en kort kommentar.