Jordbruk Globalt Marknad

ASF har redan spridit sig till Laos

Den afrikanska svinpesten fortsätter att breda ut sig i Sydostasien. Senaste vecka rapporterade den internationella djurhälsoorganisationen OIE att ASF nu också har bekräftats i Laos, nära gränsen till Vietnam.

Enligt rapporteringen har ASF påträffats i sju små byar i den laotiska provinsen Saravane, omkring 65 kilometer från den vietnamesiska gränsen, där svinpest tidigare har upptäckts. Området gränsar till både Vietnam och Thailand.

Den största byn hade en population av 788 grisar, av vilka 375 grisar dog av smittan. Den minsta gården i området räknade in 82 grisar, varav 34 dog. Närheten till den thailändska gränsen oroar myndigheterna, rapporterar Pig Progress.

Risken är stor att ASF-smittan ska sprida sig över gränsen till Thailand, med sin högt utvecklade grissektor. Det smittade området i Laos ligger på bara 70 kilometers avstånd från den thailändska gränsen.

Grannlandet Kambodja i söder har redan rapporterat flera ASF-fall. I Vietnam har smitta påträffat i 58 av 63 provinser. Hittills har mer än 2,6 miljoner grisar avlivats i landet. Nordkorea rapporterade sitt första ASF-fall i början av juni.